Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση στις διεθνείς αγορές καθώς τα μέλη του OPEC+ ξεπέρασαν τις διαφωνίες τους και συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή αργού. Ωστόσο, τη συμφωνία συνοδεύουν νέες ανησυχίες, αυτή τη φορά για την πιθανή δημιουργία πλεονασμάτων εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η αναζωπύρωση της πανδημίας του COVID-19 σε πολλές χώρες. 

Η τιμή του Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark, υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,99% στα 72,60 δολάρια το βαρέλι, σε συνέχεια της υποχώρησή του κατά σχεδόν 3% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI υποχωρεί κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι μετά τις απώλειες της τάξης του σχεδόν 4% που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα. Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Χθες, οι υπουργοί πετρελαίου του διεθνούς καρτέλ κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση της προσφοράς αργού από τον Αύγουστο, με στόχο να συγκρατήσουν τον καλπασμό των τιμών που ανήλθαν σε υψηλά των τελευταίων δυόμισι ετών, στον απόηχο της ανάκαμψης της  παγκόσμιας οικονομίας. Η συμφωνία σημαίνει πως αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αποτρέπεται ο κίνδυνος πρόκλησης πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο και για να ξεπεραστούν οι εσωτερικές διαμάχες, ο ΟPEC + συμφώνησε για νέες ποσοστώσεις παραγωγής που αφορούν σε αρκετά μέλη του - συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας, Κουβέιτ και Ιράκ-  και θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2022.

(Εβδομαδιαία μεταβολή τιμών Brent. Πηγή: FT.com)

Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία ενέκρινε τελικά την πρόταση των ΗΑΕ για αύξηση της ημρήσιας ποσόστωσης στα 3,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 3,168 εκατ., με τη συνολική προσαρμογή να προσθέσει 1,63 εκατ.βαρέλια ημερησίως στον εφοδιασμό της αγοράς από τον ερχόμενο Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό τα ΗΑΕ θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 3,168 εκατ. σήμερα, ενώ Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα απολαύσουν αυξήσεις ημερήσιας παραγωγής  της τάξη των 11,5 εκατ. βαρελιών από τα ισχύοντα  11 εκατ., ενώ τέλος, οι αυξήσεις για Ιράκ και Κουβέιτ θα αγγίξουν τα 150.000 βαρέλια.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, ενώ ο σαουδάραβας πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπουργός Ενέργειας του Ριαντ δήλωσε με τη σειρά του πως  «η οικοδόμηση συναίνεσης είναι μια τέχνη» και πως η συμφωνία αποτελεί απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των μελών και δείχνει ότι ο OPEC+ είναι εδώ για να μείνει.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ θα εξακολουθήσουν τις διαβουλεύσεις τους σε μηνιαία βάση, ενώ όπως έγινε γνωστό, η επόμενη συνάντησή μτους πρόκειται να διεξαχθεί την πρώτη Σεπτεμβρίου.

Το περασμένο έτος, ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή του κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών. Σήμερα, αποκαθιστά σταδιακά την προσφορά αργού, με τη μείωση να έχει περιοσριστεί σε 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η προσφορά αργού όπως προβλέπει η αναθεωρημένη πολιτική του καρτέλ. 

Η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές του αργού και υποστηρίζει πως η συμφωνία συνάδει με την άποψή της ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση μιας «σφικτής φυσικής αγοράς, που θα ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για υψηλότερη ικανότητα παραγωγής στο μέλλον που θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις  ανταγωνιστικού χαρακτήρα.»

«Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να προσφέρει σε όλα τα μέρη τη σιγουριά ότι το καρτέλ δεν οδεύει προς μια ασύντακτη διάλυση και ότι δεν πρόκειται να ανοίξει σύντομα τους κρουνούς της παραγωγής», υποστήριξαν από την πλευρά τους αναλυτές της RBC Capital Markets.