με θέμα: «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση».
Αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Η εκδήλωση που δίνει μία μοναδική δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για τα πλέον ζωτικά θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τον ευρύτερο κλάδο της πράσινης ενέργειας, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- ΡΑΕ, τη συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των άμεσα εμπλεκόμενων με τις ΑΠΕ θεσμικών, ακαδημαϊκών και επενδυτικών φορέων. Διοργανωτής είναι το φόρουμ Α-Energy Investments στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων του για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στη χώρα.
Το νέο, υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας και τα πρώτα σχετικά επενδυτικά προγράμματα, οι νέες τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προοπτική της αυτοπαραγωγής, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών μέσων είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν.
Στο Συνέδριο συμμετέχει ως ομιλητής και ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωστής Σταμπολής, με Παρουσίαση, υπό τον τίτλο «Προοπτικές και Προκλήσεις για την περαιτέρω Διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελληνική Ενεργειακή Αγορά». Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 21 Ιουλίου στην Ενότητα «Τρέχουσες Εξελίξεις στις ΑΠΕ / Νέες Τεχνολογίες / Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Επίσης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ θα συμμετάσχει με παρέμβασή του, την Τρίτη, 20 Ιουλίου, στην Ενότητα «Το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας» και συγκεκριμένα στη συζήτηση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση από την Ομάδα Διοίκησης Έργου.
ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Αδειοδότηση-Διαγωνιστικές Διαδικασίες / Εμπορική Εκμετάλλευση
Η πρώτη μέρα, Τρίτη, 20η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην αποθήκευση ενέργειας και ειδικότερα στο υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ξεκάθαρο και ασφαλές τοπίο για τις επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης θεματικής ενότητας «ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», η ειδική Ομάδα Έργου που συστάθηκε προ εξαμήνου με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΦΕΚ Β’ 5619/21.12.2020) και δούλεψε εντατικά για την ολοκλήρωση των σχετικών προτάσεων προς το ΥΠΕΝ θα αναφερθεί για πρώτη φορά αναλυτικά στα σχετικά συμπεράσματα και προτάσεις της για το νέο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια μοναδική δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με την αγορά.
Στο πλαίσιο εξάλλου της Δεύτερης ενότητας «Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ /ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα μεταφερθεί εμπειρία από τις πρώτες τεχνολογικές εφαρμογές στην αποθήκευση, ενώ θα υπάρξει και μια πρώτη γνωριμία με ενδεικτικά νέα έργα στον τομέα από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους της χώρας.
Ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, «Πράσινα Τιμολόγια», Ενίσχυση Αυτοπαραγωγής
Η δεύτερη μέρα, Τετάρτη, 21η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη στις τρέχουσες εξελίξεις στις ΑΠΕ με έμφαση στη χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ όπως επίσης και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας/Αυτοπαραγωγή / Ενεργειακές Κοινότητες.
Από τη δική της πλευρά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπεράσματα της τρέχουσας δημόσιας διαβούλευσης για το Cost of Νew Entry όλων των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τις ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, τα «Πράσινα» Συμβόλαια τα «Πράσινα» Τιμολόγια και τις Εγγυήσεις προέλευσης. Ιδιαίτερα επίκαιρες τοποθετήσεις αναμένονται όμως και στις συζητήσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά της στέγης ως αίτημα της εποχής , την ενίσχυση της Αυτοπαραγωγής στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», την άμεση προοπτική των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τα συστήματα αποθήκευσης «πίσω» από τον μετρητή αλλά και την άμεση προοπτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Διαδραστικότητα και 37 πρωτότυπες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις
Στις διαδραστικές εργασίες συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους, οι παρακάτω διακεκριμένοι ομιλητές: κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας, ΥΠΕΝ, Πρόεδρος Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Συντονιστής της ΟΔΕ για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας , κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Μέλος της Ολομέλειας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΚΙΝΑΛ, κ. Φώτιος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, ΔΕΗ Α.Ε κ. Φώτης Γάκης, Στέλεχος Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου, Τομέας Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ, μέλος της ΟΔΕ Αποθήκευσης, κ. Κώστας Πετσίνης, Διευθυντής Κλάδου Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αγοράς ΑΔΜΗΕ, μέλος της ΟΔΕ Αποθήκευσης, κ. Χριστόφορος Ζούμας, Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μέλος ΟΔΕ Αποθήκευσης, κ. Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας - Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ, κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Νiu Yongli, Deputy Manager International Marketing Center, Shandong Electrical Engineering & Equipment Group, θυγατρική Ομίλου State Grid, κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Προϊσταμένος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων και Μητρώων, ΡΑΕ, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, Δρ Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΣΜΥΕ, κ. Αλέξανδρος Καρύδης, Νομικός Εταίρος Sporos Fund, κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, κ. Kωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ, κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας «Electra Cooperative”, κ. Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλος, Ενεργειακής Κοινότητας HYPERION, κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου Project Manager, “JOULE”, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τ. Πρόεδρος, Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κα. Μαρία Μαζνέϊκου, στέλεχος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι από επενδυτικούς, ενεργειακούς και επιστημονικούς φορείς.