Τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Πετρέλαιου Εξαγωγικών Κρατών (OPEC) και οι εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κυριαρχούν για μια ακόμα φορά στην διεθνή ειδησεογραφία. Αφορμή η πρόσφατη διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAE), εταίρου μεγάλου πετρελαιοπαραγωγού αναφορικά με την ποσόστωση του δεύτερου στο σύστημα κατανομής παραγωγής του Οργανισμού.

 

Τελικά μετά από επαφές και διαπραγματεύσεις εβδομάδων επήλθε συμφωνία με τον OPEC+ να προχωρά σε αύξηση της παραγωγής κατά 400,000 βαρέλια την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η συνολική παραγωγή του καρτέλ θα έχει αυξηθεί κατά 2,0 εκατ. βαρ/ημέρα. Με την παρούσα συμφωνία για αυξημένη παραγωγή να ισχύει μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Σε ότι αφορά δε την συμμετοχή των UAE στην παραγωγή, αυτή πρόκειται να αυξηθεί στα 3,5 εκατ. βαρ/ημέρα από τα 3,2 που ήτο έως τώρα.

Παράλληλα το πλαφόν παραγωγής της Σ. Αραβίας αυξάνεται στα 11,5 εκατ. βαρ/ημέρα από το σημερινό 11,0 και του Ιράκ στα 4,8 εκατ. βαρ/ημέρα από τα 4,65. Συνολικά το καρτέλ συνεισφέρει σήμερα περί τα 40,9 εκατ. βαρ/ημέρα σε μια παγκόσμια αγορά όπου η ημερήσια ζήτηση το 2Q 2021 είχε διαμορφωθεί σχεδόν στα 95 εκατ. βαρ/ημέρα. Μια αγορά της οποίας η προμήθεια, σε σχέση με το 2019, υπολείπεται κατά 5,8 εκατ. βαρ/ημέρα.

Oλόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ