Τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan και τον σχεδιασμό για την Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο παρουσίασε χτες η ΡΑΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές/Φορείς, σε διαδικτυακή ημερίδα

Στη βάση μελέτης που εκπόνησε το εργαστήριο Ε3Μ του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Παντελή Κάπρο, προτάθηκε προς διαβούλευση ένα σχέδιο με μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων για την επικαιροποίηση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του «Μοντέλου-Στόχος» - Target Model.

Το λεγόμενο Market Reform Plan έχει ήδη αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., με την οποία είναι σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση και αναμένονται παρατηρήσεις. Ο ΑΔΜΗΕ παράλληλα συντάσσει τη νέα Μελέτη Επάρκειας Ισχύος, ώστε με βάση την κοινοτική νομοθεσία να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα για την αγορά, όπου κεντρικά σημεία θα είναι η θέσπιση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας -έως το 2023- και Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος (CRM) στη συνέχεια.

Ενεργειακή επάρκεια

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι «το Market Reform Plan πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου με έναν τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη».

«Γι’ αυτό τον λόγο, προχωρούμε και στην εισαγωγή μηχανισμών strategic reserve, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και ένα Capacity Remuneration Mechanism (CRM) προκειμένου να βοηθήσουμε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις και να είναι βιώσιμες αυτές οι μονάδες φυσικού αερίου που τις χρειαζόμαστε για να μπορούμε πραγματικά να παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια» τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ.

Στον χαιρετισμό της, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι «επιτακτική κρίνεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, παρατηρώντας τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η τιμή των CO2. Το ΥΠΕΝ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα αυτό, υποβάλλοντας τον περασμένο Οκτώβριο τον Φάκελο της Στρατηγικής Εφεδρείας. Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους αρκετά απαιτητικό».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, σημείωσε ότι «είναι ευκαιρία να γίνουμε μία από τις πρώτες χώρες που θα το υιοθετήσουμε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη και όχι ακόλουθοι».

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος και CEO του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., Ιωάννης Γιαρέντης, εξέφρασε ενστάσεις, καθώς δεν αναδεικνύεται στο κείμενο ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., ενώ ο καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, CEO του ομίλου του ΕΧΕ Α.Ε., τόνισε ότι «στόχος είναι να υπάρξει μία ενιαία, ανταποδοτική και απόλυτα ανταγωνιστική αγορά ενέργειας».

«Διανύουμε την περίοδο του “mind the gap”, της πράσινης μετάβασης, η οποία επιφυλάσσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., Μ. Μανουσάκης.

Ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να τεθούν από όλους εμάς οι σωστές βάσεις, οι απαραίτητες υποδομές και όλοι οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν ουσιαστικά την ελληνική αγορά σε μία επιτυχή ενεργειακή μετάβαση που θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή και το περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάπρος παρουσίασε τα βασικά σημεία του Market Reform Plan τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ισχύος αν αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες πριν ενταχθούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")