Προς Νέα Αμυντική Συμφωνία – Οι ΗΠΑ τα Παίρνουν Όλα και Δίνουν Ψίχουλα

Προς Νέα Αμυντική Συμφωνία – Οι ΗΠΑ τα Παίρνουν Όλα και Δίνουν Ψίχουλα
του Αλέξανδρου Τάρκα
Πεμ, 22 Ιουλίου 2021 - 18:01

Οι διαπραγματευτικές ομάδες, που έχουν ως επικεφαλής αφενός τον διπλωματικό σύμβουλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο, και τον έμπειρο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, αφετέρου τον (προερχόμενο από απαιτητικές θέσεις) Νο 2 της αμερικανικής πρεσβείας Ντέηβιντ Μπέργκερ, είχαν ακόμα μια ανταλλαγή απόψεων την περασμένη εβδομάδα

Η συζήτηση αφορούσε, κυρίως, νομικά και διαδικαστικά θέματα και δεν συνέβαλε στην επίλυση των μειζόνων εκκρεμών θεμάτων. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, η Αθήνα δεν πέτυχε να εντάξει στα τροποποιητικά κείμενα της MDCA κρυστάλλινες διατυπώσεις για την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων της και την ανάληψη κοινών ελληνοαμερικανικών πρωτοβουλιών προάσπισής τους.
  • Δεύτερον, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συντάξει επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Νίκο Δένδια, οι διατυπώσεις αναμένονται κατώτερες των προσδοκιών της κυβέρνησης. Ο (αυτονόητος) διαπραγματευτικός πήχης βρισκόταν στο υψηλό επίπεδο της επιστολής του προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Μάιο του 1992, ή της αλληλογραφίας των υπουργών Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ και Δημήτρη Μπίτσιου του Απριλίου 1976. Αντί αυτών, η επιστολή Μπλίνκεν λέγεται ότι δεν θα φτάνει ούτε καν το άχρωμο κείμενο που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2019 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
  • Τρίτον, δεν είναι ορατή η ένταξη νησιών του Αιγαίου, των εκεί κρίσιμων βάσεων και θαλάσσιων πεδίων βολής στη λίστα των περιοχών διευκολύνσεων προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η αρχική αμερικανική λίστα των 22 τοποθεσιών και βάσεων, που απαντήθηκε με ελληνική λίστα ισάριθμων αιτημάτων, συρρικνώθηκε σε τρεις περιοχές κοινού ενδιαφέροντος που, ενδεχομένως, να αυξηθούν σε τέσσερις.
  • Τέταρτον, αντίθετα με την πρακτική της MDCA του Ιουλίου 1990 (επιστολές Σαμαρά-Sotirhos), δεν θα υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια και παροχή εξοπλιστικού υλικού από τα FMS ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν δίνουν

Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνεται, άλλη μία φορά, η αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να μεταφράσει σε χειροπιαστό όφελος, που είναι θεμιτό μεταξύ συμμάχων, το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η διμερής συνεργασία χαρακτηρίζεται –και είναι– άψογη και, ταυτόχρονα, υπάρχει συντριπτική διακομματικά πλειοψηφία υπέρ της MDCA στη Βουλή, η οποία θα την κυρώσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να εξασφαλίσει “το κάτι παραπάνω” ή και τα στοιχειωδώς αναμενόμενα. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί πιο μαχητικά ή δεν θέλει να διακινδυνεύσει, φοβούμενος ότι τα αιτήματα θα παρεξηγηθούν σαν διατάραξη του διμερούς κλίματος.

(η συνέχεια στο slpress.gr)