Με το όπλο... παρά πόδα βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ΔΕΗ και ιδιώτες, έτοιμες να εκτοξεύσουν ομαδικά πυρά κατά των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναμόρφωση των τιμολογίων τους, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι ανατιμήσεις, που προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες αυξήσεις στην αγορά χονδρικής και μετακυλίονται στους καταναλωτές

Ισως και σήμερα η ΡΑΕ δώσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις αυτές που, σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες, προβλέπουν: την κατάργηση της πάγιας χρέωσης, την παροχή τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από τα τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας, τη θέσπιση ορίου 30% στη διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής και την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή πριν λήξει το συμβόλαιο.

Η διαρροή των προτάσεων αυτών εδώ και μία εβδομάδα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος η ΡΑΕ, ήδη έχει προκαλέσει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, ενορχηστρωμένο από τις εταιρείες, πριν καν τεθούν επίσημα και στην τελική τους εκδοχή σε διαβούλευση.

Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΔΕΗ που έχει προαναγγείλει ήδη –και με την έγκριση της ΡΑΕ!– αυξήσεις 3-15% από 1ης Αυγούστου, βρίσκονται σε ιδιότυπη συμμαχία επιχειρημάτων εξουδετέρωσης της πρότασης της ΡΑΕ, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ. Μιλούν για «απαράδεκτη επιστροφή σε καθεστώς διατίμησης», για απομάκρυνση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, για «κλείσιμο αντί για άνοιγμα του ανταγωνισμού».

Ειδικά δε για την πρόταση να επιβληθεί πλαφόν 30% στις προσαυξήσεις από τις ρήτρες αναπροσαρμογής υποστηρίζουν ότι θα φέρει σε δυσμενή θέση τις μικρότερες εταιρείες επειδή το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν διαθέτει μέσα αντιστάθμισης του κόστους. Τι αντιπροτείνουν οι εταιρείες για να μπει φρένο στο ακριβό ρεύμα; Να αφήσει η ΡΑΕ να κάνει τη δουλειά του... το αόρατο χέρι της αγοράς. Κι όποιος αντέξει.

(από efsyn.gr)