Σκέρτσος στο Υπουργικό Συμβούλιο: Ανακοίνωσε τον Απολογισμό –Προγραμματισμό της Κυβέρνησης σε Υποδομές, Ενέργεια και Περιβάλλον

Σκέρτσος στο Υπουργικό Συμβούλιο: Ανακοίνωσε τον Απολογισμό –Προγραμματισμό της Κυβέρνησης σε Υποδομές, Ενέργεια και Περιβάλλον
energia.gr
Δευ, 26 Ιουλίου 2021 - 16:40

Ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος παρουσίασε, κατά τη σημερινή, έσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον απολογισμό και προγραμματισμό  του κυβερνητικού έργου, μέρος του οποίου αφορούσε δράσεις, ενισχύσεις, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα των Υποδομών, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος

-Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος:

1.Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2022-2025).

2.Υποβολή του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. (πρώτη από τα κράτη-μέλη, 12.07.2021). Με την έγκριση η οποία αναμένεται έως τέλος Ιουλίου, πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους  26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη.

3.Κύρωση των διεθνών συμφωνιών για την τροποποίηση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για τη μεταφορά και αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης,  με θετικές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

4.Το 20ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου εμφανίζει πλέον απόδοση χαμηλότερη του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία (0,988%). Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,8% και του 5ετούς στο -0,05%.

5.Κατά 12 θέσεις βελτιώθηκε την διετία 2019-20 η κατάταξη της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας μετά τη δημοσίευση των σχετικών στοιχείων.

6.Αύξηση κατά 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) πέτυχε η Ελλάδα το 2020, με βάση έρευνα της  Ernst & Young (ΕΥ) Competitiveness Survey 2021.

7.Έναρξη υλοποίησης της πρώτης προγραμματικής περιόδου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

8.Ψήφιση του νόμου για την παράταση και περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος «Ηρακλής»

9.Πτωχευτικός κώδικας: προσθήκη προβλέψεων για τη βελτίωση των εργαλείων της προληπτικής αναδιάρθρωσης και δημοσίευση της διακήρυξης για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για δημόσια διαβούλευση στο ΕΣΗΔΗΣ.

10.Ενσωμάτωση τριών Οδηγιών φορολογικού περιεχομένου για το ΦΠΑ σε διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου.

11.Νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «ΕRΑΝΕΤs 2021Α - Ευρωπαϊκή Ε&Τ Συνεργασία - Πράξη Επιχορήγησης Ελληνικών φορέων που συμμετείχαν επιτυχώς σε Κοινές Προκηρύξεις Υποβολής Προτάσεων των Ευρωπαϊκών Δικτύων ERANETs» που αφορά στην ενίσχυση για την υλοποίηση ερευνητικού έργου και δαπανών καινοτομίας και τον συντονισμό κοινών ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών δραστηριοτήτων και ομάδων.

12.Ένταξη ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου "Elevate Greece”» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19»: Εξήντα (60) νεοφυείς επιχειρήσεις ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από 5.000 ευρώ έως 100.000.

13.Μείωση 750 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη από την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων την τελευταία διετία με συνέπεια και τη μείωση του clawback 2020 μετά από 7 χρόνια αυξήσεων. 

-Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις:

1.Οριστικοποίηση της μεταβίβασης του Ελληνικού στη Lamda Development. Με την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τμήμα του τιμήματος ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ.

2.Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έτσι τερματίστηκε μια πολυετής εκκρεμότητα με τα ναυπηγεία να παραμένουν σε ελληνικά χέρια με διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής τους προοπτικής.

3.Έξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς.

4.Δύο κοινοπραξίες συμμετείχαν στη Φάση Β’ των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών  για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και στη συνέχεια ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές.

5.Δύο επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

6.Κατάρτιση Οριστικών Πινάκων Κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» (4ος Κύκλος) και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» (2ος Κύκλος) του Αναπτυξιακού Νόμου.

7.Παρουσίαση του Master Plan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, με την εξασφάλιση 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

8.Συστήνονται 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την υποστήριξη της καινοτομίας και μεταφορά τεχνολογίας. Οι νέες δομές προέρχονται από την σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στους εξής τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υλικά – Κατασκευές, Υγεία και Φάρμακα, Αγροδιατροφή, Ενέργεια.

9.Έργα συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με έμφαση στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

10.Ολοκλήρωση έργου ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο χωρίς καθυστερήσεις μέσα σε 2 χρόνια, δίχως να δημιουργηθεί πρόβλημα στη φιλοξενία των φοιτητών.

11.Ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκε σε δήμους της χώρας, από τους ΚΑΠ, αποκλειστικά για δράσεις επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων.

-Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις υποδομές, το Περιβάλλον και την Ενέργεια:

1.Σε κυκλοφορία τα πρώτα 14 χιλιόμετρα του νοτίου τμήματος του Ε65 στο χώρο του εργοταξίου Λιανοκλαδίου.

2.Ανανεώθηκε μέχρι της 31.12.2040 το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε..

3.Έγκριση της μελέτης κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης (προσωρινή απόσπαση αρχαιοτήτων κι επανατοποθέτησή τους,) με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

4.Σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη (ΜΠΕ) για το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης  Σαλαμίνας-Περάματος.

5.Εκκίνηση παράδοσης των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων στην ΟΣΥ ΑΕ.

6.Κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης για το Έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος.

7.Κατάργηση –απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 3 Ιουλίου, 10 ειδών πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, σε όλη την επικράτεια.

8.Αρχειοθέτηση τεσσάρων (εικαζόμενων) παραβάσεων Ενωσιακής νομοθεσίας αρμοδιότητας ΥΠΕΝ  από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, με τις δύο εξ αυτών να αφορούν την κακή διαχείριση των αποβλήτων στην Κέρκυρα.

9.Ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 με τις οποίες αναδεικνύονται η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία σε βασικά εργαλεία πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

10.Προκήρυξη 12 μελετών, οι οποίες θα αφορούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 16 δήμους (Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσος, Αίγινα και Ιθάκη, και οι περιοχές της Μάνδρας, των Γρεβενών και των Τζουμέρκων).

11.Ολοκλήρωση δημόσιων διαβουλεύσεων για το σχέδιο Υ.Α. για τις Τεχνικές Προδιαγραφές εκπόνησης μελετών για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) και το σχέδιο Υ.Α. για τις Τεχνικές προδιαγραφές μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ).