Νέες Ζημιές για την Energean το 2021 - Αισιοδοξία για την Εκταμίευση του Δανείου των 100 εκατ. Ευρώ

Νέες Ζημιές για την Energean το 2021 - Αισιοδοξία για την Εκταμίευση του Δανείου των 100 εκατ. Ευρώ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 27 Ιουλίου 2021 - 09:46

Ένα ακόμη δύσκολο προϋπολογισμό για το 2021 βρίσκει μπροστά της η Energean, καθώς η διεθνής συγκυρία είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ζημίες από την εκμετάλλευση του Πρίνου. Οι προβλέψεις θέλουν τη ζημία να φθάνει ή και να υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερδιπλασιάζεται εάν συνυπολογιστεί και η δόση του παλαιού δανείου για τον Πρίνο, δηλαδή, άλλα 39 εκατ. «Είναι πάρα πολύ η ζημία των σχεδόν 200.000 ευρώ την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της εταιρείας στο energia.gr.

Οι προβλέψεις αυτές που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για το 2021 τον οποίο υπέβαλε η Energean στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), πρέπει να προστεθούν στις ζημίες των 200 εκατ. ευρώ που έχει σωρρεύσει το μοναδικό ενεργό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα. 

Πάντως, όπως εκτιμούν στην Energean προκύπτει μια θετική εξέλιξη καθώς  φαίνεται ότι προχωρούν με το δάνειο που έχει συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό Δημόσιο. Όταν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των πρώτων ποσών θα ξεκινήσουν να τρέχουν και  ορισμένες επενδύσεις. Θυμίζουμε πως το ύψος του δανείου που εγκρίθηκε από την Βουλή στις 29 Μαΐου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90,5 είναι τραπεζικός δανεισμός με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τα οποία η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση που εκτιμάται πως μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και θα πέσουν οι υπογραφές, ενώ τα υπόλοιπα 9,5 εκατ. ευρώ είναι δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο που διαθέτει εκπρόσωπο στο Δ.Σ της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην εκταμίευση του δανείου, αναμένεται να έχει γίνει από τη στιγμή που θα πέσουν οι υπογραφές, δηλαδή, από φθινόπωρο, και τούτο επειδή με βάση τη ρύθμιση που έχει υπάρξει, αυτά τα χρήματα πρέπει να εκταμιευτούν πριν από το τέλος του έτους ώστε να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει με το επενδυτικό πρόγραμμά της και να έχει αποπληρώσει το δάνειο σε 8 χρόνια, όπως προβλέπεται στην απόφαση της Κομισιόν.

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με την προϋπόθεση ότι η διάμεση τιμή του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark θα είναι τα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Με βάση αυτή την εκτίμηση το έσοδο από την πώληση της παραγωγής του Πρίνου θα είναι μειωμένο κατά 7 -8 δολάρια με τα συνολικά έσοδα να αναμένεται να φθάσουν στα 22,3 εκατ. ευρώ, επί δαπανών ύψους 54,3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά σε πρόσθετες προβλέψεις του προϋπολογισμού, η παραγωγή για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα υπερβεί, συνολικά, τα 500.000 βαρέλια πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση η Energean προωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον», που ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικών επενδύσεων της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός της Energean θέλει τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Έψιλον» να ξεκινούν ενάμιση έτος μετά την επανέναρξη των επενδύσεων που περιλαμβάνουν και την τοποθέτηση της νέας εξέδρας «Λάμδα» που επιβλέπει το κοίτασμα. Θα πρόκειται για την πρώτη εξέδρα στην Ελλάδα από το 1977!

Τέλος, όσον αφορά στις εξελίξεις για το κοίτασμα του Κατακόλου, στην Δυτ. Ελλάδα, εξακολουθούν να παραμένουν παγωμένες επί 20 μήνες λόγω του ότι καθυστερεί η έκδοση της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων.