Ρύθμιση για Ενίσχυση Μικρών Φωτοβολταϊκών - Εγκατάσταση με Εγγυημένες Τιμές Υπό Όρους

Ρύθμιση για Ενίσχυση Μικρών Φωτοβολταϊκών - Εγκατάσταση με Εγγυημένες Τιμές Υπό Όρους
του Γιώργου Αλεξάκη
Πεμ, 29 Ιουλίου 2021 - 15:37

Στήριξη στην αγορά των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνοντας εκ νέου τη δυνατότητα, με κάποια κριτήρια, να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά συστήματα και πάρκα μικρής ισχύος (της τάξης των 500 kW), με το καθεστώς των εγγυημένων τιμών (feed in tariff), χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για να κλειδώσουν τιμή

Τη νομοθετική ρύθμιση κατέθεσε χτες ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Υπενθυμίζεται oτι εσχάτως η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά είναι η διενέργεια διαγωνισμών ώστε να πέσουν οι τιμές της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που όμως είχε θέσει πολλούς «μικρούς» εκτός, καθώς δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Βέβαια, η νέα αυτή τάση έχει οδηγήσει σε άκρως ανταγωνιστικά τιμολόγια την «πράσινη» ενέργεια, ειδικά από φωτοβολταϊκά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, προκάτοχος υπουργός του Κώστα Σκρέκα, είχε καταργήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μικρών φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 500 kW υπό το καθεστώς του feed in tariff στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Αναλυτικά, πάντως, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε ν/σχ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το ΥΠΕΝ δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 500 KW εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν ήδη 2 έργα τέτοιας τεχνολογίας εκτός διαγωνισμών.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, απαγορεύεται να συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: 

- έχει ήδη στην κατοχή του δύο έργα της ίδιας τεχνολογίας με σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών και

- οι τεχνολογίες αυτές ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

Εισάγεται επίσης διάταξη με την οποία σε μη διασυνδεδεμένα νησιά για κάποιες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών δίνεται αύξηση ταρίφας κατά 10%. Όπως αναφέρεται: «Λειτουργούντες φωτοβολταϊκοί σταθμοί, που κατά το χρόνο διασύνδεσής τους και θέσης τους σε λειτουργία βρίσκονταν εγκατεστημένοι στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα» έχουν τιμές προσαυξημένες κατά 10% με βάση μια σειρά από κριτήρια κι εφόσον η τιμή που προκύπτει δεν υπερβαίνει την αντίστοιχη με την οποία αποζημιωνόταν κάθε σταθμός κατά περίπτωση την 1η Ιανουαρίου 2014. Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2021.

Διασύνδεση

Επίσης με την εν λόγω τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε παλιά έργα ΑΠΕ που η άδειά τους περιλάμβανε και την κατασκευή καλωδίου διασύνδεσης, να κατασκευαστούν χωρίς την υποχρέωση καλωδίου, εφόσον τα αντίστοιχα νησιά έχουν διασυνδεθεί ή βρίσκονται υπό διασύνδεση.

Επίσης με την προωθούμενη ρύθμιση μεταβιβάζονται τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ και γίνονται διευθετήσεις που αφορούν τη λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς της Κρήτης μέχρι την πλήρη διασύνδεση του νησιού.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να ανατίθενται στο ΤΕΕ οι αρμοδιότητες για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως δε η διαχείριση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")