«Η συσσώρευσις αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, στοχεύει στον έλεγχο του Αιγαίου υπέρ της Ελλάδος». Αυτό υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές που έχουν παρατηρήσει στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή που βάζει εμπόδια στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Συμφώνως προς τον αναλυτή Οζτούρκ Γιλμάζ, οι ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου το πότε θα αποφασίσουν να αποδυναμώσουν την στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ της Ν.Α Τουρκίας. Και δεν φθάνει αυτό, αλλά το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτων στρέφεται ξεκάθαρα στην Ελλάδα

Σημείωσε ότι η Κυβέρνησις Μπάιντεν πρόκειται να ενισχύσει την βάση στην Σούδα και θα υποστηρίξουν τις θέσεις της Ελλάδος σε ό,τι έχει να κάνει με την γραμμή του FIR στο Αιγαίο και την επέκταση των χωρικών υδάτων. «Η Αμερική μετέτρεψε την Τουρκία σε έναν σύμμαχο μόνο στα χαρτιά. Μεταξύ μας δεν απέμεινε καθόλου συμμαχικό πνεύμα» δήλωσε ο αναλυτής.

Ο αναλυτής Ισμέτ Οζτσελίκ αναφερόμενος στην παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, είπε ότι θα  χρησιμοποιηθούν περισσότερο εναντίον μας και λιγώτερο κατά της Ρωσσίας. Παρουσίασε στον χάρτη την αμερικανική παρουσία στην χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτησις, οι Αμερικανοί «δείχνουν τις κάνες τους».

Αυτό που επανειλημμένως σχολιάζεται στην Ελλάδα, ότι δηλαδή η ΕΕ και οι χώρες της Δύσεως αποφεύγουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, έγινε κεντρικό θέμα στην Deutsche Welle. «Η Τουρκία προβαίνει σε προκλήσεις στην Κύπρο, επειδή δεν φοβάται τυχόν κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα σχετικώς με τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο. Επισημαίνει τους ελιγμούς που επιχειρεί ο Ερντογάν με ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και το πόσο επηρεάζεται η τουρκική οικονομία από τις σχέσεις Ουάσιγκτων – Αγκύρας. «Η τουρκική διπλωματία θεωρεί ότι σε αντίθεση με τα άλλα μέτωπα που δημιούργησε τα τελευταία έτη, στην Κύπρο έχει περιθώριο ελιγμών, χωρίς να απειλείται μέχρι στιγμής με κυρώσεις από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ισορροπίες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική με τις εξελίξεις στην Τυνησία, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν, είναι αυτές που θα καθορίσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά οι κάκιστες μέχρι στιγμής σχέσεις Μπάιντεν και Ερντογάν επιδρούν κατά προέκταση αρνητικά στην οικονομία της Τουρκίας» γράφει η DW.