Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών

Έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, στις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, αλλά και σε στοχευμένες παρεμβάσεις δίνει το νέο «Εξοικονομώ» που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών ή πάνω από 5,1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Επίσης εντός των ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ».

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Στόχος είναι «μέσα στη χρονιά να έχουν ολοκληρωθεί οι υπαγωγές και έτσι με το νέο έτος να ξέρουν ποιοι έχουν ενταχθεί ώστε να έχουν αντίστοιχα ετοιμαστεί για τις αναγκαίες εργασίες».

Μάλιστα, με βάση το νέο πρόγραμμα, οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Το πρόγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αν και έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το προηγούμενο, που ήταν στα 908 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα που είχε επιλεγεί στο παρελθόν για λόγους ταχύτητας στις απορροφήσεις, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Ύψος επιδοτήσεων

Αναλυτικά το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται με βάση το εισόδημα των νοικοκυριών:

- Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%.

- Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.

- Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%.

- Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%.

- Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.

- Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται οι επιδοτήσεις είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

- Επίσης δίνεται μπόνους +10% σε κάθε διαμέρισμα, όταν συμμετέχει το σύνολο της πολυκατοικίας στο πρόγραμμα.

Οι πόροι επίσης θα κατανεμηθούν ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ από τις αιτήσεις θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Ευάλωτες ομάδες

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων.

Οι αλλαγές

Οι καινοτομίες στο νέο «Εξοικονομώ», σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι οι εξής:

* Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτήρια.

* Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.

* Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

* Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

* Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

* Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.

* Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.

* Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

* Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")