Φρούδα προβλέπεται ότι θα αποδειχτεί η ελπίδα να πέσει φέτος η τιμή του πετρελαίου. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τελικά η παγκόσμια ζήτηση δεν θα μειωθεί λόγω της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Φρούδα προβλέπεται ότι θα αποδειχτεί η ελπίδα να πέσει φέτος η τιμή του πετρελαίου. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τελικά η παγκόσμια ζήτηση δεν θα μειωθεί λόγω της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Ακόμη όμως και να συμβεί αυτό, ο OPEC…καραδοκεί και θα μειώσει την παραγωγή του ώστε να προλάβει τυχόν συγκράτηση της πτώσης λόγω μειωμένης ζήτησης.

 Έτσι, μετά τα 100 δολάρια το βαρέλι όπου έφτασε η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις αρχές του χρόνου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αργού θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια το 2008. Δηλαδή θα είναι κατά 8 δολάρια ακριβότερο από τον μέσο όρο του 2007 και σε σχεδόν διπλάσια τιμή από τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2004. Από την πλευρά του , ο ΟΟΣΑ έχει τοποθετήσει τον πήχη για τη μέση τιμή φέτος στα 77,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν λείπουν ισχυροί παίκτες της αγοράς παραγώγων που μιλούν για 100 δολάρια και πάνω. Από την κατάσταση αυτή κερδισμένα βγαίνουν μόνο τα μέλη του ενεργειακού καρτέλ, η Ρωσία, το Μεξικό, η Νορβηγία και φυσικά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Προς το παρόν η ζήτηση πετρελαίου υπολείπεται της προσφοράς κατά περίπου 2 εκατ. δολάρια την ημέρα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι παρά την επιβράδυνση των δυτικών οικονομιών – με προεξάρχουσα την αμερικανική – η διεθνής ζήτηση θα αυξηθεί φέτος συνολικά κατά 1,5 εκατ. βαρέλια κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Ο ρόλος του OPEC

Ο ρόλος του OPEC αναδεικνύεται καθοριστικός, για τι ουσιαστικά οι δυτικές οικονομίες δεν έχουν λύση διαφυγής για τις ενεργειακές ανάγκες τους πλην της παραγωγής του καρτέλ. Και αυτό διότι, κατ’ αρχάς, σε τρίτες χώρες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους οι χαμηλές επενδύσεις των προηγούμενων ετών δεν το επιτρέπουν. Ταυτόχρονα, παραμένουν οι γεωπολιτικές εντάσεις – κυρίως στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Νιγηρία – που δυναμιτίζουν κάθε τόσο την πορεία της τιμής. Επίσης, η διολίσθηση του δολαρίου λόγω και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed θεωρείται ότι θα συμβάλει στην άνοδο του πετρελαίου (πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχόμενη άνοδος του δολαρίου από το δεύτερο εξάμηνο θα ψαλιδίσει την άνοδο του πετρελαίου).

Ο OPEC, πάντως, στην τελευταία συνεδρίασή του στα τέλη Ιανουαρίου έδειξε να μην πείθεται από τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (η οποία εκφράζει τα συμφέροντα των δυτικών, βιομηχανικών κρατών) για διατήρηση της παραγωγής αμετάβλητης. Το μήνυμά του ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση του Μαρτίου εάν καταγραφεί ισχυρή επιβράδυνση (ή και ύφεση) και περιορισμός της ζήτησης ήταν σαφές.

Αντίθετες στάσεις

Το καρτέλ μοιάζει διχασμένο αφού υπάρχουν κράτη, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, τα οποία για πολιτικούς λόγους δεν επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η υπερδύναμη, που οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές, έχει συμμάχους εντός του καρτέλ τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Όμως, οι αναλυτές τονίζουν πως όλα τα μέλη του καρτέλ συμφωνούν – έστω κι αν η ρητορική κάποιων είναι υψηλότερων τόνων – ότι το πετρέλαιο δεν ευθύνεται για την ύφεση που είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην αμερικάνικη αγορά ακινήτων.

Παράλληλα, σταθερή είναι η πεποίθηση ότι για τις υψηλές τιμές κρίσιμος είναι ο ρόλος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην αγορά παραγώγων, όπου οι κινήσεις των hedge funds και των χαρτοφυλακίων των ιδιωτικών συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντός τους είναι ότι πέρυσι η ετήσια διακύμανση της τιμής στις προθεσμιακές αγορές έφτασε τα 48 δολάρια, από 23,5 δολάρια το 2006.

(από «ΜΕΤΟΧΟ», 8/02/2008)