ΣΤΗΝ τελική ευθεία μπαίνει πλέον η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αφού το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται από σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, σε εφαρμογή.

ΣΤΗΝ τελική ευθεία μπαίνει πλέον η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αφού το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται από σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, σε εφαρμογή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους εμπλεκόμενους φορείς, φαίρεται αποφασισμένη να μην δοθεί καμία παράταση και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς από την υλοποίησή του αναμένονται σημαντικά έσοδα περίπου 1,2 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν τις εισπράξεις του δημοσίου, οι οποίες κατά τον πρώτο μήνα του έτους «βούλιαξαν», και ως εκ τούτου θα στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μηχανισμός μάλιστα του υπουργείου είναι ήδη έτοιμος για να προχωρήσει στην εξίσωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς:

* έχει ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» του υπουργείου (www.ifestos.mnec.gr) από την οποία οι επιτηδευματίες, που διαθέτουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης, μπορούν να αναζητούν τη σχετική αίτηση που υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ).

* έχει δοθεί προθεσμία έως τις 29 Φεβρουαρίου για να υποβάλλουν οι υπόχρεοι την ειδική δήλωση απόδοσης του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων τους, που διαθέτουν μέχρι αύριο 14 Φεβρουαρίου.

Διασταύρωση στοιχείων

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε χθες εντολή, με ειδική κατεπείγουσα εγκύκλιο, στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως προχωρούν άμεσα και σε εβδομαδιαία βάση στη διασταύρωση των στοιχείων για τις αγορές και πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που διενεργούν οι υπόχρεοι, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λαθρεμπορίας που θα ζημιώσουν το δημόσιο.

Συγκεκριμένα οι επιτηδευματίες εμπορίας πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση με τις αγορές και τις πωλήσεις του είδους αυτού που πραγματοποιούν κατά το χρονικό αυτό διάστημα, σε όλα τα στάδια αρχής γινομένης από την κατάθεση της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Δ.Ε.Φ.Κ.) στην αρμόδια τελωνειακή αρχή και ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πωλητή, του αγοραστή ή του τελικού καταναλωτή (επιτηδευματίας, Δημόσιο, Ν.Π. δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικά, ιδιώτες).

Παράλληλα οι ίδιοι επιτηδευματίες υποχρεούνται να υποβάλλουν σε μηνιαία βάση για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση αντίτυπα των φορολογικών παραστατικών που εξέδωσαν για τις συναλλαγές του είδους αυτού, επίσης ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους.

Παρακολούθηση

Επισημαίνεται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρείται η συστηματική παρακολούθηση της διακίνησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης, σε όλα τα στάδια με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας εσόδων από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι με τις νέες διατάξεις έχουν καθοριστεί αυστηρά πρόστιμα για τους επιτηδευματίες εμπορίας πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης, στις περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής ή ανακριβούς υποβολής ως προς την ποσότητα, της κατάστασης με τις αγορές και τις πωλήσεις του είδους αυτού, καθώς και μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής αντιτύπων παραστατικών για τις συναλλαγές επίσης του είδους αυτού.

Κοινοποίηση

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. 1016010/94/0015/7.2.2008 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν αρμοδίως οι διατάξεις των άρθρων 24 και 25 του ν.3634/2008 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 9/29.1.2008) «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο τέλος ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλες διατάξεις» και δόθηκε εντολή για τις διασταυρώσεις όλων των στοιχείων, έχει ως εξής:

Σας κοινοποιούμε, λόγω της άμεσης εφαρμογή τους, τις διατάξεις των άρθρων 24 και 25 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γ΄ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» του ν.3634/2008 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 9/29.1.2008) «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο τέλος ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλες διατάξεις», με τις οποίες επέρχονται ορισμένες αλλαγές στις διατάξεις του π.δ. 186/1992 - Κ.Β.Σ. (άρθρο 24) και του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 (άρθρο 25). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναλυτική εγκύκλιος με οδηγίες και διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων.

Επισημαίνεται ότι σε εφαρμογή των εξουσιοδοτικών διατάξεων του άρθρου 24 του ν.3634/2008, έχει ήδη εκδοθεί η Α.Υ.Ο.Ο. 1011787/65/ΠΟΛ.1018/0015/30.1.2008 με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων υποχρεώσεων των επιτηδευματιών εμπορίας πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης που θεσπίστηκαν με τις διατάξεις του ιδίου άρθρου.