Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 118 εκατ. ευρώ (140,3 εκατ. δολάρια) σε 32 μικρά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Τα υποστηριζόμενα έργα έχουν ως στόχο να φέρουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην αγορά σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, υδρογόνου, αποθήκευσης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Μεταξύ αυτών είναι και το πρόγραμμα FirstBio2Shipping, το έργο της ολλανδικής περιβαλλοντικής εταιρείας Attero και της Bio-LNG Hub Wilp.

Το έργο αυτό επιδιώκει να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα του ναυτιλιακού τομέα, επιδεικνύοντας το πρώτο βιομηχανικό εργοστάσιο που παράγει ανανεώσιμο, βιο-ρευστοποιημένο φυσικό αέριο (βιο-ΥΦΑ) με τυποποιημένο και κλιμακούμενο τρόπο. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού και η εμπορική του αξιοποίηση θα επιτρέψει την οικονομικά αποδοτική αντικατάσταση του βαρέως μαζούτ.

Η υπό ανάπτυξη μονάδα αναμένεται να παράγει ανά έτος 6 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα βιοαερίου, 2.400 τόνους βιομεθανίου και 5.000 τόνους bio-CO2. Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί μια τεχνολογία κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Nordsol που ονομάζεται iLNG. Το FirstBio2Shipping θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 92% σε σύγκριση με ένα σενάριο αναφοράς.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Με την επένδυση αυτή η Ε.Ε. παρέχει συγκεκριμένη υποστήριξη σε καθαρά τεχνολογικά έργα σε όλη την Ευρώπη για την κλιμάκωση τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η αύξηση του Ταμείου Καινοτομίας που προτείνεται μέσα από το πακέτο Fit for 55 θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να υποστηρίξει ακόμη περισσότερα έργα στο μέλλον, να τα επιταχύνει και να τα φέρει στην αγορά το συντομότερο δυνατό».

(Από τη Ναυτεμπορική)