Σε πλήρη αναδιάταξη είναι ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, καθώς αυτή την περίοδο χτίζονται οι νέοι πρωταθλητές των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που θα κυριαρχήσουν την τρέχουσα δεκαετία. Οι αγορές ενέργειας, τροφίμων, πληροφορικής, ιδιωτικής υγείας, ασφαλειών, ακτοπλοΐας και logistics βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των επενδυτών, αφού οι περισσότεροι πρωταγωνιστές αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Νέοι παίκτες, κυρίως ξένα funds, αλλά και εγχώριοι επενδυτές εισέρχονται σε κλάδους όπου κυριαρχούσαν «παλιά τζάκια» με στόχο είτε να τα εκτοπίσουν είτε να περιορίσουν τη θέση τους, δίνοντας χώρο σε άλλους επιχειρηματίες και νέους επενδυτές με ισχυρή ρευστότητα να αποκτήσουν θέση στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Η «Ν» χαρτογραφεί σήμερα δεκάδες deals τα οποία ήδη «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, με την εμπλοκή πάνω από 60 εταιρειών.

Ταυτόχρονα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος η μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, καθώς μόνο τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα θα επιλεγούν από τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια από τη δεξαμενή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν και απομένει, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ταμείου, η πλήρης αποσαφήνιση κρίσιμων παραμέτρων για το ποιες επενδύσεις μπορούν να τεθούν κάτω από τη στέγη του πυλώνα με τις συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες, εντούτοις η αγορά και οι φορείς ανεβάζουν ταχύτητα και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, αξιολογώντας διαθέσιμους στόχους.

Ενέργεια

Στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε ο όμιλος Mytilineos ολοκληρώνει τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW. Η μονάδα της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι η πρώτη μονάδα που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύπτει με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων υλοποιεί η Motor Oil. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της επένδυσης θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής νάφθας και θα μπορούν να παράγουν περισσότερα λευκά προϊόντα, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και ειδικότερα βενζίνες υψηλών οκτανίων, καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο. Μέχρι σήμερα το διυλιστήριο παράγει ποσότητες καυσίμων με χαμηλότερα οκτάνια τα οποία και διαθέτει με έκπτωση σε ειδικές αγορές όπως είναι η Λιβύη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Motor Oil η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφθασε τους 467.000 τόνους το 2017. Με τη νέα επένδυση η παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφωθεί στο 1 εκατ. μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων. Το νέο εργοστάσιο που αναμορφώνει τη νάφθα σε βενζίνη κατασκευάζεται αυτή την περίοδο από την ιταλική εταιρεία Technip και θα ξεκινήσει η δραστηριότητά του το πρώτο δίμηνο του 2022.

Ο εισηγμένος όμιλος ΓΕΚ Τέρνα σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το 2020 αναφέρει για την επένδυση κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")