Το «ράλι» των τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην χονδρεμπορική του ρεύματος αποτελεί ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, δεχόμενη τα «πυρά» από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε σχέση με το ζήτημα και απαντά πως θα αντιμετωπιστούν οι όποιες αδικίες, ιδίως σε ό,τι αφορά τα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά. Παρόλα αυτά με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα

 

και να ξεπερνά σταθερά τα 100ευρώ/μεγαβατόρα. Έτσι η μέση τιμή στις 26/8 ήταν 118,74 ευρώ/μεγαβατόρα αυξημένη κατά 8,25% σε σχέση με τις 25/8(109,69). Οι τιμές αυτές είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένες σε σχέση με εκείνες τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση με τις πιο υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Ενδιαφέρον πάντως έχει και η διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον περασμένο Ιούλιο η ΔΕΗ αύξησε το μερίδιο της στην αγορά στο 65,2% από 63,9% τον Ιούνιο, ενώ σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους η Mytilineos κατείχε ένα ποσοστό της τάξης του 7,57%, ο ΉΡΩΝ 6,74%, η Elpedison 4,2%, η NRG με 4,19%, η Watt and Volt με 2,64%.

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» της διαφάνειας στις ρήτρες των τιμολογίων η ΡΑΕ αποφάσισε την παράταση της διαβούλευσης για την οδηγία 944/2019. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ προτείνει δύο κατηγορίες τιμολογίων: σταθερής χρέωσης και κυμαινόμενης και τονίζει πως«η διακύμανση θα είναι εντός ευκρινών ορίων π.χ. ± 30% ώστε ο καταναλωτής πρακτικά να μπορεί να συγκρίνει εύκολα τα προσφερόμενα τιμολόγια και να επιλέξει, είτε σταθερή χρέωση π.χ. 100 €/MWh είτε κυμαινόμενη π.χ. 80 €/MWh έως ± 30% [56€/MWh, 104€/MWh], ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής (διακύμανση βάσει της Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς/ΤΕΑ). Αν το κόστος προμήθειας από τη χονδρεμπορική αγορά είναι μικρότερο των 56€/MWh ή μεγαλύτερο των 104€/MWh, τότε αυτό είναι όφελος ή κόστος για τον Προμηθευτή. Συνεπώς, η προσφορά κυμαινόμενου τιμολογία δεν θα νοείται πλέον ως 100% riskfree δραστηριότητα για τον Προμηθευτή». Αναφέρει επίσης πως «σε σχέση με τη ρήτρα, ο κάθε Προμηθευτής δύναται να προσδιορίσει δική του ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση το ρίσκο του, συνδεδεμένη όμως σε προσβάσιμους και επαληθεύσιμους δείκτες».

Η ΡΑΕ επισημαίνει στην πρότασή της πως «αν ένας καταναλωτής επιλέξει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, το οποίο έχει ενσωματωμένη ρήτρα αναπροσαρμογής που ενεργοποιείται διαρκώς στο ανώτατο όριο, τότε προτείνεται να δύναται να διακόψει τη συμβατική του σχέση χωρίς ρήτρα αποχώρησης».