Γερμανία: Δικαστική Απόφαση Απειλεί να Κλείσει Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με Βάση τον Άνθρακα 'Έπειτα Από Μόλις 15 Μήνες Λειτουργίας

Γερμανία: Δικαστική Απόφαση Απειλεί να Κλείσει Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με Βάση τον Άνθρακα Έπειτα Από Μόλις 15 Μήνες Λειτουργίας
energia.gr
Σαβ, 28 Αυγούστου 2021 - 13:15

Δικαστήριο στη Γερμανία ακύρωσε την άδεια σχεδιασμού για το νεότερο εργοστάσιο άνθρακα στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της μονάδας, η οποία μετρά μόλις 15 μήνες λειτουργίας, καθώς η Γερμανία σκέφτεται να επιταχύνει την απαλλαγή της από τον άνθρακα. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της 

Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναφέρει σε απόφασή του της 26ης Αυγούστου ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ενέργειας από άνθρακα Datteln, ισχύος 1,1 GW, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από την Uniper SE, δεν εξέτασαν εναλλακτικές τοποθεσίες για το εργοστάσιο, όπως απαιτείται. σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

«Με την απόφαση κρίνεται ότι δεν εκπληρώνεται η μία από τις δύο νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε το εργοστάσιο ανθρακίτη να συνεχίσει να λειτουργεί», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση περιβαλλοντικής νομοθεσίας ClientEarth, η οποία υποστήριξε την προσφυγή κατά του εργοστασίου.

Την προσφυγή είχαν καταθέσει οι αρχές της πόλης Waltrop, το τοπικό παράρτημα της περιβαλλοντικής ομάδας BUND και τέσσερις πολίτες. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επίσης καταθέσει μια δεύτερη αγωγή εναντίον του εργοστασίου, με βάση την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας.

«Εάν η Datteln απωλέσει και τις δύο νομικές προϋποθέσεις λειτουργίας, οι δραστηριότητές της πρέπει να σταματήσουν», τονίζει η ClientEarth.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2020, αυξάνοντας την παραγωγή άνθρακα της Uniper στα 8,6 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά και την ένταση άνθρακα κατά 19% στα 442 γραμμάρια CO2 ανά kWh. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εργοστάσια άνθρακα που έχει προγραμματιστεί να κλείσει στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα στη Γερμανία έως το 2038.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach, πρότεινε πρόσφατα η εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα γερμανικά εργοστάσια άνθρακα νωρίς εάν μια νέα κυβέρνηση αποφασίσει να επιταχύνει την χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από τη χρήση άνθρακα με νέο ορίζοντα το 2030.