Με την ελπίδα ότι δεν επαναληφθούν τα προβλήματα του προηγούμενου προγράμματος, στο οποίο μπορούσε να μπει όποιος ήταν πιο γρήγορος στη συμπλήρωση της αίτησης αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, σύλλογοι μηχανικών και φορείς παίρνουν θέση, σε σχέση με τη δημοσίευση του οδηγού της εφαρμογής του προγράμματος την περασμένη εβδομάδα. Ήδη μηχανικοί επισημαίνουν τα αδύναμα σημεία του προγράμματος, 

 όπως ο μειωμένος επιλέξιμος προϋπολογισμός του προγράμματος, η μείωση της επιδότησης που στο προηγούμενο πρόγραμμα έφτανε μέχρι και το 95% και τώρα φτάνει στο 75%. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός από 50.000 ευρώ μειώθηκε στα 28.000 ευρώ, ενώ μειώθηκε και το εύροςτων εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς το πρόγραμμα θα αφορά ατομικά εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και οικογενειακά εισοδήματα έως 60.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον οδηγό ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 0,9€(από 1,2ευρώ) επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α' Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ο εν λόγω περιορισμός θα ελεγχθεί εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την επιτευχθείσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας kWh), β) Το γινόμενο του 180€ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9). γ) τα 28.000€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία. Όπως αναφέρει το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, «με τον τρόπο αυτό, θα τιναχτεί στον αέρα ο όποιος οικονομικός προγραμματισμός των πολιτών, θα καταστεί άκυρη πρακτικά η επιδότηση, καθώς θα αφορά μόνο σε τμήμα παρεμβάσεων και θα ωθήσει πολλούς πολίτες στη μαύρη αγορά, καθώς η προμήθεια των υλικών άνευ τιμολογίων θα ανταγωνίζεται την επιδότηση του προγράμματος και βεβαίως χωρίς τον απαιτούμενο κόπο της γραφειοκρατίας».

Για το ίδιο θέμα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου αναφέρει χαρακτηριστικά πως με δεδομένο τα 180 ευρώ/μ2 αυτό που θα γίνει στο τέλος θα είναι « να πριμοδοτηθούν τα λεβητάκια ΦΑ ως μια εύκολη λύση (ενώ το ΦΑ είναι ένα μεταβατικό καύσιμο το οποίο σε 5 χρόνια δε θα διανέμεται ατομικά), θα γεμίσουν τα δώματα ηλιακούς θερμοσίφωνες και θα «ξεστοκαριστούν» οι παλιές σειρές αλουμινίων (όταν πλέον τα κουφώματα αλουμινίου έχουν φτάσει σε συντελεστή θερμοπερατότητας U < 0.7W/m2K και τα ελληνικά κουφώματα είναι τα καλύτερα στον κόσμο».

Παράλληλα, μηχανικοί εντοπίζουν ως πρωταρχικής σημασίας στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και ιδίως των φτωχών ενοικιαστών, με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου να προτείνει στην πολιτεία «να επιλέξει 40-50 χιλιάδες τέτοια νοικοκυριά και να επιδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους κατά 100% και χωρίς όριο προϋπολογισμού ανα κατοικία, με μοναδική προϋπόθεση τη σωστή ενεργειακή μελέτη, η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 90%».

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης/ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού.