Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2008 ο ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, αν και οι εκτιμήσεις του είναι κατώτερες από αυτές των υπολοίπων οργανισμών, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμισή τους.
Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2008 ο ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας παράλληλα, πως, αν και οι εκτιμήσεις του είναι κατώτερες από αυτές των υπολοίπων οργανισμών, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμισή τους. «Μια μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας, ειδικά στις ΗΠΑ, πιθανόν να υποβαθμίσει την ανάπτυξη της ζήτησης στους επόμενους μήνες», αναφέρει το καρτέλ στη μηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, σημειώνει ότι η τρέχουσα παραγωγή του, η οποία διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα μπορούσε να συμβάλει στο να μετριασθούν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα – 0,08 εκατ. βαρέλια λιγότερο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης το 2008 κατά 1,67 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όπως επισημαίνει το καρτέλ στην έκθεσή του, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, εξαιτίας των συνεχών κλυδωνισμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, οι ενδείξεις περί επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας έχουν ενισχυθεί, πυροδοτώντας φόβους για εξάπλωση των προβλημάτων και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.

«Οι ανησυχίες αυτές έχουν επηρεάσει τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο και, σε μικρότερο βαθμό, τις αγορές εμπορευμάτων και πετρελαίου», αναφέρει ο ΟΠΕΚ, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής πόσο θα επηρεαστεί η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις καταδεικνύουν πως κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται φέτος με υγιείς ρυθμούς, υπάρχει ο κίνδυνος η σφιχτή νομισματική πολιτική να περιορίσει την ανάπτυξη.