Θυμόσαστε τη χολιγουντιανή ταινία «Είναι μπερδεμένο»; (σ.σ. ελληνική μετάφραση του τίτλου). Ε, κάπως έτσι παραμένει και η υπόθεση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και διαχείριση της Ψυττάλειας

Λίγο πριν τον 15αύγουστο έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως μόνη παραδεκτή προσφορά αυτή της κοινοπραξίας Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ, μετά από διαδικασία προσφυγών και πολλών μπρος-πίσω όσον αφορά ένα διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2019.

Η απόφαση του ΣτΕ εν πολλοίς θα θεωρούνταν «πράσινο φως» για ανάδειξη της κοινοπραξίας σε ανάδοχο (η οποία το διαχειρίζεται από το 1999), ωστόσο, η διοίκηση της ΕYΔΑΠ προσανατολίζεται ακόμη και στην πιθανότητα να «παρακάμψει» τη διαγωνιστική διαδικασία και να αναλάβει μόνη της τη συντήρηση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού hub διαχείρισης λυμάτων και υγρών αποβλήτων.

Έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές; Άγνωστο προς το παρόν, πάντως ήδη η διοίκηση της ΕYΔΑΠ έχει προβεί σε συμπληρωματική σύμβαση με την κοινοπραξία της Άκτωρ (συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, με διάρκεια για 12 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022), έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον διαγωνισμό.

Μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός έχει κριθεί σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών από τις ειδικές επιτροπές, όπου με βάση την επεξεργασία, η κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ κέρδισε έναντι των κοινοπραξιών Ιντρακάτ, Suez, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος-Κωνσταντινίδης.

Το θέμα είναι τι θα συμβεί, αν ανοίξει νομίμως η μοναδική παραδεκτή οικονομική προσφορά και τι θα πράξουν οι ανταγωνιστές.

(από euro2day.gr)