H βρετανική BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και η ρωσική Rosneft, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Elvary Neftegaz, η κοινοπραξία δηλαδή των δύο μεγάλων εταιρειών, θα σταματήσει την περαιτέρω άντληση πετρελαίου στο νησί Sakhalin το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας με την Ιαπωνία.

H βρετανική BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και η ρωσική Rosneft, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Elvary Neftegaz, η κοινοπραξία δηλαδή των δύο μεγάλων εταιρειών, θα σταματήσει την περαιτέρω άντληση πετρελαίου στο νησί Sakhalin το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας με την Ιαπωνία. Η κοινοπραξία, στην οποία το 51% ανήκει στην ρωσική εταιρεία ενώ το υπόλοιπο μερίδιο κατέχει η BP, δήλωσε μέσω αντιπροσώπου της ότι το πρόγραμμα έρευνας για υδρογονάνθρακες στο συγκεκριμένο σημείο θα σταματήσει προσωρινά καθώς τα αποτελέσματα δεν κρίθηκαν τόσο ικανοποιητικά όσο αναμένονταν στην αρχή των ερευνών.

Αν και η άντληση πετρελαίου θα σταματήσει για έναν χρόνο περίπου, στην νήσο Σαχαλίνη, παρ’ όλ’ αυτά οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας στην περιοχή δεν θα σταματήσουν, αλλά αντίθετα θα ενταθούν οι έρευνες αναφορικά με την συλλογή και την αξιολόγηση σεισμικών και άλλων πληροφοριών έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλή βάση δεδομένων που θα οδηγήσει αργότερα σε μια πιο επιτυχή εκμετάλλευση των πιθανών φυσικών αποθεμάτων της περιοχής. Η BP βέβαια δεν ανέφερε τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίον θα επαναλειτουργήσουν οι πετρελαιοπηγές. Εδώ θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι από τις 6 πετρελαιοπηγές στις οποίες επιχειρήθηκε να αντληθεί πετρέλαιο μόνο οι τρεις απ’ αυτές οδήγησαν στην ανακάλυψη καινούργιων αποθεμάτων.

Η BP βέβαια, παρά τις διαβεβαιώσεις του εκτελεστικού προέδρου της σε θέματα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, Andy Inglis, ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας εξακολουθεί να είναι έντονο, φαίνεται προς το παρόν να μην θέλει να δραστηριοποιηθεί στη νήσο, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν προδιατίθεται να παράσχει οποιαδήποτε μορφής βοήθεια. Μόνο ο ρωσικός τομέας της ρωσοβρετανικής κοινοπραξίας θα συνεχίσει της έρευνες στα πεδία της Σαχαλίνης. Σίγουρα, στην παραπάνω κίνηση των βρετανών διαφαίνεται μία απογοήτευση καθώς η ευρύτερη περιοχή της ανωτέρω νήσου εδώ και αρκετό καιρό εθεωρείτο από τον βρετανικό κολοσσό ως ένα από τα πιο αξιόπιστα και ελπιδοφόρα μελλοντικά πεδία. Τον Νοέμβριο του 2006 μάλιστα, είχε συμφωνήσει με την Rosneft να επενδύσουν από κοινού 700 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κάνουν εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Steven Dashevsky, γενικού διευθυντή της Unicredit Aton στην Μόσχα σύμφωνα με τον οποίον οι περιοχές 4 και 5 της νήσου Σαχαλίνης όπου δραστηριοποιείται η BP έχουν πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι βραχυπρόθεσμα αλλά σε μια μακροπρόθεσμη περίοδο. Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι και η BP και η Rosneft είναι απασχολημένες με διάφορες άλλες εξελίξεις και ανοιχτά μέτωπα που τις αναγκάζουν να στρέψουν για λίγο την προσοχή τους μακριά από το συγκεκριμένο πεδίο. Αναφορικά με την BP θυμίζουμε ότι υπάρχει το θέμα με την πώληση στην Gazprom, των δικαιωμάτων της κοινοπραξίας TNK - BP στην πλούσια με πετρέλαιο περιοχή της Kovykta ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την πιθανή τριπλή συνεργασία μεταξύ της BP, της TNK – BP και της Gazprom.