Η ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην περιοχή λόγω παραβιάσεων των νομικά δεσμευτικών ορίων επιβλαβών εκπομπών. Τα 18 εργοστάσια άνθρακα που λειτουργούσαν στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο ήταν υπεύθυνα για 19.000 θανάτους τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις σε έκθεση

του CEE Bankwatch Network και του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους εκτιμάται ότι ήταν εντός της ΕΕ.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρήγαγαν 2,5 φορές περισσότερες επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του θείου από όλους τους 221 σταθμούς άνθρακα στην ΕΕ σε συνδυασμό πέρυσι, αναφέρει η έκθεση. Στα τρία χρόνια από τότε που τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΕΕ έγιναν υποχρεωτικά για χώρες εκτός ΕΕ των Βαλκανίων, τα Δυτικά Βαλκάνια εκπέμπουν διοξείδιο του θείου σε επίπεδα που ήταν τουλάχιστον έξι φορές πάνω από το νόμιμο όριο.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καταστρέφει το κίνητρο να απενεργοποιηθούν τα λιγότερο αποδοτικά και περιβαλλοντικά επιβλαβή μέσα παραγωγής. Η ΕΕ εισάγει το 8% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια.