Ένας ζάπλουτος, γιός ναυλομεσίτη, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, ενός κατ’ εξοχήν κόμματος πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης, αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη χώρα, μετά την αποφασιστική μετατόπιση των ψηφοφόρων στις προχθεσινές εκλογές προς την κεντροαριστερά. Ο 61χρονος Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία την 60χρονη Έρνα Σόλμπεργκ, ξεκίνησε ήδη συνομιλίες με άλλα κόμματα του κεντροαριστερού μπλοκ, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα εστιάσει στην κλιματική αλλαγή και το πετρέλαιο

Η Νορβηγία είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Παράγει περί τα 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με το πετρέλαιο να ξεπερνά το 40% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές.

Τεράστια περιουσία

Ο Στέρε είναι γιος ενός ναυλομεσίτη και κληρονόμος μιας περιουσίας αξίας περί τα 16 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Kapital.

Το ελιτίστικο υπόβαθρό του θεωρούνταν κάποτε εμπόδιο για τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος, ενός κόμματος ριζωμένου στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργατών.

Έχει έρθει η σειρά «του απλού λαού», υποστήριξε προεκλογικά ο Στέρε, υποσχόμενος να μειώσει τις ανισότητες με φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να μειώσει το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών και να αυξήσει τη φορολογία για τους πλούσιους, περιλαμβανομένου και του ιδίου.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Υγείας, ο Στέρε ηγείται των Εργατικών από το 2014, αλλά απέτυχε κατά την πρώτη απόπειρά του να ανέβει στην εξουσία το 2017, καθώς ηττήθηκε από την υπό τη συντηρητική Σόλμπεργκ συμμαχία, που εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία.

Η μεγαλύτερη νίκη

Αυτή τη φορά η κεντροαριστερά σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες με τους Εργατικούς να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή.

Ο Στέρε καλείται να απαντήσει στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για το την υπερθέρμανση του πλανήτη και το αυξανόμενο χάσμα πλουσίων και φτωχών, εξασφαλίζοντας παράλληλα πως η οποιαδήποτε μετάβαση από την παραγωγή πετρελαίου -και τις θέσεις εργασίας που αυτή δημιουργεί- θα είναι σταδιακή.

Ο επικεφαλής των Νορβηγών Εργατικών αναζητά συνεργασία με το Κόμμα του Κέντρου, του οποίου η απήχηση εστιάζει στον αγροτικό πληθυσμό, και το κόμμα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που η εκλογική του βάση προέρχεται από τα αστικά κέντρα.

Αν εξασφαλίσει τη συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων θα έχει 89 έδρες, τέσσερις έδρες παραπάνω απ’ όσες χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 169 εδρών Bουλή της Νορβηγίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")