Η απειλή της ενεργειακής κρίσης, μέσα από την έκρηξη του κόστους του φυσικού αερίου, ρίχνει όλο και πιο βαριά σκιά στην Ευρώπη, οδηγώντας πλέον στις πρώτες κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά και σε σενάρια για επιτάχυνση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά ρεκόρ χθες σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία: Στη Γερμανία τα ενεργειακά futures ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και με άλμα 2,9% έφθασαν στα 102,25 ευρώ, ενώ στη Γαλλία βρίσκονται πλέον στα 104,5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα στραγγίζουν και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, οι προμήθειες από τη Ρωσία και τη Νορβηγία μειώνονται σταθερά -εν μέσω και σκληρών γεωπολιτικών παιχνιδιών- και οι τιμές της λιγνιτικής ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων CΟ2 ακολουθούν πορεία παράλληλης εκτόξευσης με άνοδο 90% φέτος και με βαρύ πλέον αποτύπωμα στις τιμές λιανικής του ρεύματος.

Σ’ αυτό το θερμό σκηνικό, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 0,5% από το 5,1% και rebate στις εταιρείες ενέργειας - δηλαδή, επιστροφές από τα υπερβάλλοντα κέρδη. Στη Γαλλία, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση «ενεργειακών τσεκ» 150 ευρώ ετησίως για 5,5 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Σενάρια για Nord Stream 2

Στο μέτωπο των προμηθειών εξετάζονται όλα τα σενάρια για ενίσχυση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, με τους αναλυτές να βλέπουν ως πιθανή και την επιτάχυνση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου της Gazprom στη Γερμανία, παρά τις ανοιχτές γεωπολιτικές εντάσεις που εξακολουθεί να πυροδοτεί το εν λόγω project. Σύμφωνα με το Reuters, η λειτουργία του Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την ετήσια εξαγωγική ικανότητα φυσικού αερίου της Gazprom από τη Βαλτική ανεβάζοντάς τη στα 110 δισ. κυβικά.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")