Η Βιομηχανία Προσδοκά να Μειώσει το Κόστος Ενέργειας με την Υπογραφή PPAs

Η Βιομηχανία Προσδοκά να Μειώσει το Κόστος Ενέργειας με την Υπογραφή PPAs
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 18 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:45

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη προοιωνίζουν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ήρων, Γιώργος Κούβαρης, σχετικά με επικείμενη υπογραφή διμερών συμβολαίων (ΡΡΑs) με δύο μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΒΕ στην Θεσσαλονίκη με θέμα "Bιομηχανία και ενεργειακό κόστος". Όπως αποκάλυψε, οι συμφωνίες είναι ενδεχόμενο να ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Όπως είναι γνωστό, τα διμερή συμβόλαια χαρακτηρίζονται από τους παραγωγούς-προμηθευτές ως εργαλείο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση κινδύνου έναντι της διακύμανσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μάλιστα, ο κ. Κούβαρης προέκρινε και τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο χώρο της κατανάλωσης και την απαλλαγή, με αυτό τον τρόπο του κόστους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα διμερή συμβόλαια ως μέσο περικοπής του ενεργειακού κόστους στάθηκε, στην ομιλία του και ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης, ενώ ανάλογη φιλοσοφία διέπει και την Mytilineos. 

Τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση επισπεύδει η κρίση που έχει ξεσπάσει με την εκρηκτική άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, υπό την έννοια ότι βιομηχανικοί καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να ορθώσουν τείχος προστασίας μπροστά στο φαινόμενο των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη στην ημερίδα του ΣΒΕ, το νέο μοντέλο ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας θα περιλαμβάνει μια μακροχρόνια σύμβαση με σταθερό και κυμαινόμενο κόστος ρεύματος και συμπληρωματικά την αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως είναι τα παράγωγα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας υποστήριξε πως χωρίς αποθήκευση ενέργειας, οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας, ενώ, αναφερόμενος στη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω του net metering, είπε ότι τα δίκτυα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, καθώς είναι κορεσμένα σε αρκετές περιοχές της χώρας και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα παραγωγή από φωτοβολταϊκά.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στη δική του παρέμβαση είπε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις που αύξησαν τις εξαγωγές τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τεράστια ζημία, εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας, είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει και έτσι να θεωρηθούν αναξιόπιστες από τους εταίρους τους στη διεθνή αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα ανέδειξαν τις ζοφερές επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων σε αυτή την συγκυρία και συμφώνησαν στην εκτίμηση πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν πριν από το α΄ εξάμηνο του επομένου έτους.