EDP-Energias de Portugal: Θα Μετατρέψει Ισπανικό Εργοστάσιο Ενέργειας με Άνθρακα σε Μονάδα Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου

EDP-Energias de Portugal: Θα Μετατρέψει Ισπανικό Εργοστάσιο Ενέργειας με  Άνθρακα σε Μονάδα Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου
energia.gr
Δευ, 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:56

Ο πορτογαλικός όμιλος κοινής ωφέλειας EDP-Energias de Portugal SA σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ (649,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε ένα έργο για τη μετατροπή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Los Barrios στην επαρχία Κάντιθ, στη νότια Ισπανία, σε μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Tα σχέδια ανακοινώθηκαν από το δημαρχείο του Los Barrios την Τρίτη, αφού ο δήμαρχος της πόλης Miguel Alconchel πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με αξιωματούχους της EDP για να συζητήσουν τον μετασχηματισμό του εργοστασίου και του περιβάλλοντός χώρου του σε μια προσπάθεια δημιουργίας της λεγόμενης κοιλάδας υδρογόνου του Γιβραλτάρ Ορμος.

Το εργοστάσιο 570 MW Los Barrios κλείνει αυτήν τη στιγμή, αφού έλαβε την έγκριση από την ισπανική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021 για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο χειριστής της Viesgo Produccion SL, μέλος του ομίλου EDP, έχει ένα χρόνο μετά το ψήφισμα του Μαρτίου για να κλείσει το εργοστάσιο και στη συνέχεια έως τέσσερα χρόνια για να το διαλύσει.

Το εργοστάσιο με καύση άνθρακα θα αντικατασταθεί με μια εγκατάσταση παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μερικές ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Το δημαρχείο αναφέρει ότι μια εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου 255 MW στο χώρο εξετάζεται για το έργο μετασχηματισμού.

Ο πορτογαλικός όμιλος ηγείται αρκετών πρωτοβουλιών στην Ισπανία με στόχο την ανακαίνιση περιοχών που εξαρτώνται από εργασίες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που έκλεισαν ή θα κλείσουν σύντομα.

Στην περιοχή της Αστούριας, όπου η EDP έχει δύο εργοστάσια που κλείνουν, η εταιρεία θα προσπαθήσει να επενδύσει έως και 470 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση ΑΠΕ και τη δημιουργία υποδομών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ακόμη περισσότερα χρήματα-άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια-υπόσχονται ότι θα επενδυθούν στην περιοχή της Γαλικίας καθώς απομακρύνεται από την παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Η EDP δεν λειτουργεί εκεί μονάδες με καύση άνθρακα, αλλά είναι πρόθυμη να επενδύσει σε νέα αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην περιοχή για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των περιοχών που επηρεάζονται από την απαλλαγή από τον άνθρακα.