Η Vestas, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κλείνει τρία εργοστάσια στη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία που απασχολούν συνολικά 650 άτομα καθώς εστιάζει στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσιά του στο Lauchhammer της Γερμανίας, στο Viveiro της Ισπανίας και στο Esbjerg της Δανίας.

Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα της «ταχείας ενεργειακής μετάβασης, της ταχείας εισαγωγής νέων προϊόντων και της πρόσφατης ενσωμάτωσης των χερσαίων και υπεράκτιων δραστηριοτήτων μας», ανέφερε η Vestas στην ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αλλάζει το επίκεντρό της από χερσαία σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο μιας κοινής επιχείρησης που είχε με τη Mitsubishi Heavy Industries, την MHI Vestas.

Το εργοστάσιο Lauchhammer, που έχει ήδη προχωρήσει σε αναδιάρθρωση πριν από δύο χρόνια, απασχολεί 460 άτομα και ειδικεύεται στις χερσαίες αιολικές εργασίες, όπως και μέρος του εργοστασίου Viveiro, το οποίο απασχολεί 115 άτομα.

Αυτά τα εργοστάσια θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο εργοστάσιο της Δανίας, το οποίο απασχολεί 75 άτομα, πρόκειται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2022.