«Αρκετά δύσκολες» χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κβάρτενγκ  καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση και οι παραγωγοί κρέατος αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν με τη μείωση των αποθεμάτων διοξειδίου του άνθρακα. Να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι βασικό για τις μονάδες επεξεργασίας κρέατος, καθώς το χρησιμοποιούν για να ζαλίζουν τα ζώα πριν από τη σφαγή και να παρατείνουν τη διατηρησιμότητα των τροφίμων.

 

«Οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν πρόκληση», προειδοποίησε ο Κβάρτενγκ  μιλώντας στο Sky News. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό», πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και οι ισχύοντες μηχανισμοί για την προστασία των πελατών από το χάος δεν λειτουργούν. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα χρειαστεί κάποιο είδος διάσωσης από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος προειδοποιούν ότι ξεμένουν από διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που απειλεί να προσθέσει επιπλέον πλήγματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είναι ήδη οριακά.

Και σε όλα αυτά, πρόσθετη πίεση προέρχεται από την πυρκαγιά σε ενεργειακή μονάδα την προηγούμενη εβδομάδα που την καθιστά μέρος της εκτός λειτουργίας για ένα μήνα. Η National Grid δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι η μισή χωρητικότητα της γραμμής IFA-1 Ηνωμένο Βασίλειο-Γαλλία θα επανέλθει στις 23 Οκτωβρίου, ένα μήνα αργότερα από ό, τι πιστεύαμε. Πλήρης ισχύς 2.000 μεγαβάτ δεν αναμένεται μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Ο Κβάρτενγκ είπε μεταξύ άλλων ότι ελπίζει να βρεθεί λύση στην κρίση του διοξειδίου του άνθρακα αυτήν την εβδομάδα. Ανέφερε επίσης ότι περισσότερες από 5-8 ενεργειακές εταιρείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν αυτό το χειμώνα, όμως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να τις σώσει.

Τέλος, δεδομένου ότι ο μηχανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει μπροστά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει μία ενεργειακή εταιρεία, οι πελάτες της μεταφέρονται σε υγιή εταιρεία, ο ίδιος αναζητά νέους προμηθευτές για να αναλάβει τους πελάτες αυτών των εταιρειών. Όσο αναζητά νέους παρόχους, σημείωσε ότι τα κρατικά δάνεια για τις εταιρείες ενέργειας αποτελούν μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg