Η Ineos πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Grangemouth ώστε να λειτουργεί με υδρογόνο, ως μέρος των σχεδίων μείωσης των εκπομπών από έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς χώρους της Σκωτίας κατά 60 % έως το 2030. Το εργοστάσιο διύλισης και πετροχημικών κοντά στο Falkirk, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων στα πρατήρια της Σκωτίας

αυξάνει τις προσπάθειές του για μείωση των εκπομπών και παράταση της ζωής του εργοστασίου 210.000 βαρελιών ημερησίως, που άνοιξε το 1919.

Η Σκωτία έχει στοχεύσει να φτάσει στο «καθαρό μηδέν» έως το 2045, πέντε χρόνια μπροστά από την Αγγλία και πιέζει για αυτό που ονομάστηκε «δίκαιη μετάβαση» για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας (ο οποίος είναι σημαντικός συντελεστής στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τη δεκαετία του 1970) αλλά αντιμετωπίζει μειωμένη παραγωγή και αντιδρασεις κατά των ορυκτών καυσίμων.

Ο Ineos είπε ότι η προγραμματισμένη επένδυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών, πέραν των 500 εκατομμυρίων λιρών που έχει ήδη δεσμεύσει για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο χώρο των 1.700 στρεμμάτων, θα οδηγήσει σε «κίνηση προς την παραγωγή και χρήση υδρογόνου από όλες τις επιχειρήσεις στο χώρο του Grangemouth συνοδευόμενη από δέσμευση άνθρακα και αποθήκευση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως CO2 έως το 2030».

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης την ηλεκτροδότηση του κατάλληλου εξοπλισμού στο εργοστάσιο.

Η Ineos ανακοίνωσε ότι έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές κατά 37% στον διυλιστήριο από τότε που την απέκτησε από την BP το 2005, σε μεγάλο βαθμό μέσω της λειτουργίας της εγκατάστασης με φυσικό αέριο και όχι με βαρύ μαζούτ.

Η επένδυση 1 δισ. λιρών συνδέεται με τα σχέδια για το έργο Acorn Carbon Capture and Storage Project στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας, το οποίο έχει υποβάλλει προσφορές για να κερδίσει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε βιομηχανικές ομάδες. Η Ineos και η PetroIneos, η οποία είναι μια κοινοπραξία με την PetroChina, υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία με το Acorn CCS Project νωρίτερα αυτό το έτος.

Το έργο στοχεύει να φτιάξει «μπλε» υδρογόνο με φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα με τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2 σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Andrew Gardner, πρόεδρος της Ineos Grangemouth, είπε ότι ενώ το έργο στη σημερινή του μορφή ήταν «υπό όρους» στο Acorn που προχωρούσε, το Ineos δεν θα «σκίσει τα σχέδιά του» αν δεν επιλεγεί για κυβερνητική υποστήριξη αργότερα φέτος.

"Όλοι μας θέλουμε να συμμετάσχουμε στην πρώτη δόση, αλλά η κυβέρνηση πάντα έλεγε ότι πρόκειται για μια σταδιακή προσέγγιση των βιομηχανικών συστάδων", δήλωσε ο Gardner. «Νομίζω ότι το Acorn θα επιλεγεί κάποια στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει στον πρώτο γύρο. «Με αυτά τα σχέδια, αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που τροφοδοτείται το εργοστάσιο».