Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) κάλεσε τη Ρωσία να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης, και έγινε ο πρώτος μεγάλος διεθνής οργανισμός που ασχολήθηκε και ουσιαστικά συμμερίζεται τους ισχυρισμούς των εμπόρων αλλά και ξένων αξιωματούχων ότι η Μόσχα έχει περιορίσει τις προμήθειες της. Ο ΙΕΑ που εδρεύει στο Παρίσι είπε ότι ενώ η Ρωσία εκπληρώνει μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε Ευρωπαίους πελάτες, προμήθευε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό, τι πριν από την πανδημία του κοροναϊού. "Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα 

για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι η αποθήκευση θα γεμίσει σε επαρκή επίπεδα για προετοιμασία της ερχόμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης", δήλωσε ο IEA, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ για συμβουλές σχετικά με την ενεργειακή πολιτική και ασφάλεια.

"Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τη Ρωσία να υπογραμμίσει τα διαπιστευτήριά της ως αξιόπιστου προμηθευτή στην ευρωπαϊκή αγορά".

Ορισμένοι Ευρωπαίοι βουλευτές ζήτησαν έρευνα για την Gazprom, τον κρατικό μονοπωλιακό εξαγωγέα ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Οι ξένοι αξιωματούχοι και οι έμποροι αμφισβητούν αμφισβητούν τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έχει περιορίσει τις πωλήσεις στην αγορά της Ευρώπης, λέγοντας ότι αυτό έχει τροφοδοτήσει μια αύξηση των τιμών που αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και απειλεί τις βιομηχανίες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η εταιρεία έχει επίσης ενοχλήσει τους εμπόρους ενέργειας διατηρώντας τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στην Ευρώπη σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον εφοδιασμό και είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αν χρειαστεί. Αλλά προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω το χειμώνα λόγω των ελλείψεων σε υπόγειες εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ξανά τη Δευτέρα, αφού η Gazprom αρνήθηκε να κλείσει επιπλέον χωρητικότητα για εξαγωγή μέσω Ουκρανίας για τον Οκτώβριο και κράτησε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου στον αγωγό φυσικού αερίου Yamal μέσω Πολωνίας.

Η Ρωσία θέλει επίσης να λάβει έγκριση για την έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και είναι αμφιλεγόμενο εν μέρει επειδή θα ανακατευθύνει μέρος του φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε πόλεμο πληρεξούσιου στις ανατολικές συνοριακές περιοχές από το 2014 Το

Αξιωματούχοι της Gazprom και του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου μόλις η Γερμανία και η ΕΕ εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, προσθέτοντας υποψίες ότι έχει περιορίσει τις πωλήσεις προκειμένου να επιταχύνει την απόφαση.

Ο IEA, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από τα αραβικά εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, δεν κατηγόρησε μόνο τη Ρωσία για την αύξηση των τιμών. Ανέφερε ότι η ισχυρή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία, η οποία έχει εκτρέψει τα φορτία από την Ευρώπη, είχε περιορίσει τις προμήθειες παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι η ευθύνη για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αύξηση των τιμών ήταν λανθασμένη. Οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι ένας παράγοντας που αύξησε τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

"Οι πρόσφατες αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και είναι ανακριβές και παραπλανητικό να θέτουμε την ευθύνη στην πόρτα της μετάβασης της καθαρής ενέργειας", ανέφερε η IEA.

Ο Thierry Bros, πρώην σύμβουλος πετρελαίου και φυσικού αερίου στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας και καθηγητής στο Science Po στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο IEA «επισημαίνει αυτό που συζητείται στη βιομηχανία εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη δίσταζαν να επιλύσουν - το ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση ».

"Από πολλές απόψεις, ο ΙΕΑ επιστρέφει σε αυτό που είχε αρχικά δημιουργηθεί - διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού."
Οι πολιτικοί στην Ευρώπη κατά καιρούς δίσταζαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί φέτος. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν έρευνα για τον ρόλο της Gazprom στην κρίση.

Το κάλεσμα του IEA έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Rosneft, τη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου, να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2, σύμφωνα με πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συνέστησε να επιτρέπεται στη Rosneft να εξάγει 10 δις κυβικά μέτρα στην Ευρώπη ετησίως μέσω των εξαγωγικών διευκολύνσεων της Gazprom σε πρόσφατη έκθεση προς τον Πούτιν, είπε το πρόσωπο.

Το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τα 139 bcm που εξήγαγε η Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος. Αλλά θα σημάνει ένα πολύ σημαντικό τέλος στο μονοπώλιο της Gazprom στις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πιο προσοδοφόρες από την εγχώρια ρωσική αγορά.

Το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αγωγών με την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τόσο η Rosneft όσο και η Gazprom ελέγχονται από μακροχρόνιους συμμάχους του Πούτιν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, ο οποίος άσκησε πίεση για πρόσβαση στην αγορά εξαγωγής φυσικού αερίου εδώ και χρόνια, υποστήριξε ότι η δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 θα βοηθήσει τη Ρωσία να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα από τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου. Θα συμμορφώνεται επίσης με τους ενεργειακούς κανονισμούς της ΕΕ που αναθέτουν στην Gazprom να ανοίξει το ήμισυ της ικανότητας του Nord Stream 2 προς τρίτους.

Η Gazprom είναι αντίθετη με την κίνηση, σύμφωνα με την έκθεση προς τον Πούτιν, με το σκεπτικό ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην φτάσουν το επόμενο έτος. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε για πρώτη φορά το περιεχόμενο της ενημέρωσης στον Πούτιν.

Η Rosneft και η Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το ρωσικό υπουργείο ενέργειας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος για την ενεργειακή ασφάλεια στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στους Financial Times αυτόν τον μήνα ότι ανησυχούσε ότι «διακυβεύονται ζωές» στην Ευρώπη σε περίπτωση βαρύ χειμώνα εν μέρει επειδή η Ρωσία «υποπρομηθεύει την αγορά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προμήθειές του».