Πυροδοτεί Χρεοκοπίες το Ράλι στο Φυσικό Αέριο - Μικροί Πάροχοι στην Ευρώπη Κινδυνεύουν με Λουκέτο

Πυροδοτεί Χρεοκοπίες το Ράλι στο Φυσικό Αέριο - Μικροί Πάροχοι στην Ευρώπη Κινδυνεύουν με Λουκέτο
της Νικόλ Λειβαδάρη
Πεμ, 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:51

Ορατό και άμεσο κίνδυνο λουκέτων και χρεοκοπίας για τους μικρούς παρόχους ενέργειας, ειδικά στη Γερμανία, φέρνει πλέον το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, την ώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία αναζητά εναγωνίως όπλα συγκράτησης του ενεργειακού κόστους. Παράγοντες της γερμανικής ενεργειακής αγοράς και αναλυτές κρούουν συναγερμό, προειδοποιώντας ότι αρκετοί μικροί πάροχοι ενέργειας δεν θα αντέξουν την εκτίναξη των τιμών χονδρικής και θα οδηγηθούν ακόμη και σε χρεοκοπία πριν από τον χειμώνα

Οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα χαμηλά τιμολόγια που, για ανταγωνιστικούς λόγους, προσφέρουν στους πελάτες τους και στην έκρηξη των τιμών χονδρικής - γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε «λουκέτα» μικρούς παρόχους στη Βρετανία.

Το ίδιο αδιέξοδο απειλεί τώρα και στη Γερμανία: «Με τις τιμές των ενεργειακών futures να έχουν διπλασιαστεί, η πίεση για τους παρόχους είναι εξοντωτική όταν πρέπει να αγοράσουν ακριβά στην αγορά spot» επισημαίνει στο Reuters ο αναλυτής της Horvath & Partners Αντρέας Σβένζερ, προεξοφλώντας κύμα χρεοκοπιών το επόμενο διάστημα: «Είναι δεδομένο ότι θα δούμε χρεοκοπίες στη Γερμανία - είναι θέμα εβδομάδων, ή το πολύ μηνών».

Στη Γερμανία, σε αντίθεση με τη Βρετανία, δεν υπάρχει πλαφόν στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας και η λιανική αγορά ενέργειας, που έχει πελάτες 41,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, είναι πλήρως απελευθερωμένη. Περίπου το 51% των τελικών λογαριασμών ρεύματος, ωστόσο, αναλογεί σε τέλη και φόρους, γεγονός που περιορίζει κατά πολύ τα περιθώρια κινήσεων των παρόχων. Η Tibber, μια από τις νεότερες εταιρείες του κλάδου, ζήτησε άμεση μείωση των φόρων και των τελών, προειδοποιώντας επίσης για τον κίνδυνο μαζικών πτωχεύσεων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε χρεοκοπίες στις εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε στο Reuters η Μάριον Νόλτζεν, γενική διευθύντρια της Tibber στη Γερμανία.

Σε αυτό το σκηνικό συγκαλείται σήμερα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με βασικό ζητούμενο το πώς θα σταματήσει η κούρσα στις τιμές ενέργειας, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) παρεμβαίνει στην κρίση ζητώντας από τη Ρωσία να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η Ρωσία μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες στα κατάλληλα επίπεδα, εν όψει της χειμερινής περιόδου» με τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΙΕΑ, προσθέτοντας: «Είναι ευκαιρία για τη Ρωσία να αναδείξει τον ρόλο της ως αξιόπιστου παρόχου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η ισπανική κυβέρνηση επίσης, η οποία ήδη έχει βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου κι έχει μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητεί ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό

Το συνεχιζόμενο ράλι της ενέργειας τροφοδοτεί σταθερά και τον πληθωρισμό, με τον ΟΟΣΑ και την ΕΚΤ να προειδοποιούν χθες για παρατεταμένη πίεση στο μέτωπο των τιμών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, καίτοι επανέλαβε ότι η πληθωριστική πίεση θα είναι προσωρινή, αναγνώρισε μιλώντας στους «Financial Times» πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη μπορεί να φθάσει έως το 3,5% τον Νοέμβριο - επίπεδο το οποίο, κατά την κεντρική τράπεζα, θα σηματοδοτήσει και την κορύφωσή του.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά την επόμενη διετία για το σύνολο των χωρών της G20.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό να αποδίδεται στα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται μέσος πληθωρισμός 2,1% φέτος και 1,9% το 2022.

Για τις ΗΠΑ η νεότερη εκτίμηση ανεβάζει τον πληθωρισμό του 2021 από 2,9% σε 3,6%.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβάζει την εκτίμηση σε 2,3% έναντι 1,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")