Το Ακούγιου Προ των Πυλών: Το 2023 η Λειτουργία του Πρώτου Αντιδράστηρα -Αντιδράσεις και Ανησυχίες

Το Ακούγιου Προ των Πυλών: Το 2023 η Λειτουργία του Πρώτου Αντιδράστηρα -Αντιδράσεις και Ανησυχίες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 4 Οκτωβρίου 2021 - 15:56

Η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο της την ανέγερση τριών εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα βοηθήσουν να τρέξει τόσο τις εμπορικές φιλοδοξίες της στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και, δυνητικά, τις στρατιωτικές επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή. Η πρώτη εγκατάσταση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής είναι 

ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου, που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας, κοντά στην Μερσίνη. Τα άλλα δύο εργοστάσια προορίζονται να κατασκευαστούν στην περιοχή ρης ανατολικής Θράκης (πλησίον της Σινώπης) και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Σημειώνουμε πως η συμφωνία για το Ακούγιου υπογράφηκε το 2010 ανάμεσα στο τουρκικό δημόσιο την Rosatom, την κρατική εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 22 δισ. δολάρια και προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχύος 1.200 μεγαβάτ ο καθένας. Ήδη οι δύο από αυτούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατατασκευής, με τον πρώτο να αναμένεται να μπει σε φάση πλήρους  λειτουργίας το 2023, προκειμένου να γιορταστούν «κατάλληλα», τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πυρηνικός σταθμός ο οποίος δεν θα είναι  πλήρως λειτουργικός πριν από το 2025, θα καλύπτει ποσοστό της τάξης του 8%-10% των συνολικών αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια και θα έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 6 δεκαετίες.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία διαθέτει δύο κοιτάσματα ουρανίου. Και τα δύο εντοπίζονται στην κεντρική Τουρκία. Το 2015 η ανάπτυξή τους ανατέθηκε σε αμερικανική εταιρεία. Τρία χρόνια αργότερα η συμφωνία πάγωσε εξαιτίας της κρίσης στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο,η Άγκυρα δεν έμεινε αργή. Η διπλωματική προσέγγισή της με χώρες της Αφρικής που διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ, εντάσσονται στην ίδια στρατηγική προσέγγιση της γειτουνικής χώρας.

Η κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συνοδεύεται, όμως και με θέματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή προς την επιτροπή, που κατετέθη με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2021, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στις 19 Ιανουαρίου 2021, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, οι οποίες ενέτειναν την ανησυχία μας, καθώς ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τον λαό της Τουρκίας, όσο και τους λαούς της περιοχής, και ιδιαίτερα τους Κυπρίους, δεδομένου ότι η τοποθεσία του απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την Κύπρο".

Είναι σαφές, πως παρά τις «ανησυχίες» των Ευρωπαίων (στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 ο Επίτροπος, Γιοχάνες Χάν, είχε σημειώσει πως η Τουρκία θα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ενωσιακό κεκτημένο στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις απαιτείται να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται, να κατασκευάζονται, να τίθενται σε λειτουργία και να λειτουργούν με τρόπο ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα και επίσης πως η Τουρκία έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές αντοχής. Παρά ταύτα και  προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα απαιτούμενα stress tests, δηλαδή η αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων, περιλαμβανομένων των σεισμικών κινδύνων) η Άγκυρα, μέσω της ανάπτυξης μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αποκτά τεχνογνωσία και πρόσβαση σε υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, γεγονός που ανησυχεί σφόδρα τα διπλωματικά επιτελεία Ελλάδας και Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει επισημάνει με δηλώσεις του, ότι το Ακούγιου μπορεί να γίνει ένα «Τσερνόμπιλ» της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξαιρουμένης της σημαντικής, σε κάθε περίπτωση, παραμέτρου που άπτεται της ασφαλείας ενός πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην περιοχή μας, δεν παύει να εγείρει ανησυχίες και η τακτική στρατηγική προσήλωση της Άγκυρας να κυριαρχήσει ενεργειακά στην περιοχή, απούσης της Ελλάδας.

Όπως σχολιάζει σχετικά ο κ. Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης και διευθυντής του αρχαιότερου ενεργειακού portal στη χώρα, energia.gr: “Ενώ εμείς ομφαλοσκοπούμε γύρω από τις ΑΠΕ και το μάνα εξ’ ουρανού που κάποτε θα μας προσφέρουν, κλείνουμε τη μια μετά την άλλη τις λιγνιτικές μας μονάδες και διώχνουμε εταιρείες και επενδυτές που θέλουν να παράξουν πετρελαϊκό και φυσικό αέριο (που όμως καλύπτουν το 80% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη) από τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, η Τουρκία εντείνει τις έρευνες και παραγωγή φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, λειτουργεί όλες τις μονάδες άνθρακα που διαθέτει, βελτιώνοντας διαρκώς την αποδοτικότητα τους, αξιοποιεί την γεωθερμία που διαθέτει με περισσότερα από 1,2 GW εγκατεστημένη ισχύ και τώρα κατασκευάζει, με ρωσική τεχνολογία της Rosatom, τον πρώτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας, ισχύος 4,5 GW που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Και εμείς άδωμεν! Η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει πλήρως δαιμονοποιήσει την πυρηνική ενέργεια, επικαλούμενη δήθεν θέματα ασφαλείας και σεισμικότητας ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει απαιτήσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια για καθαρή ενέργεια και μηδενικούς ρύπους. Όμως η εξίσωση δεν βγαίνει, ενώ η κοινή λογική έχει πάει περίπατο”.