«Ο ΟΠΕΚ δεν θα αντιδράσει σε επίπεδα τιμών της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι, αλλά θα περιμένει να υπάρξει φυσική ζήτηση για τα πετρέλαιά του». Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλά αλ Ατίγια, δικαιώνοντας τις πρώτες φωνές που κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, ίσως και στα 103 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στα 101,50 στο Λονδίνο, πριν ακόμα από τη σύνοδο της 5ης Μαρτίου, όταν το καρτέλ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή του. Ολα αυτά, μια ημέρα μετά την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού ρεκόρ στις τιμές του αργού στα 101,32 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Χθες, η τιμή του πετρελαίου έφτασε μέχρι τα 100,33 δολάρια.

«Ο ΟΠΕΚ δεν θα αντιδράσει σε επίπεδα τιμών της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι, αλλά θα περιμένει να υπάρξει φυσική ζήτηση για τα πετρέλαιά του». Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλά αλ Ατίγια, δικαιώνοντας τις πρώτες φωνές που κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, ίσως και στα 103 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στα 101,50 στο Λονδίνο, πριν ακόμα από τη σύνοδο της 5ης Μαρτίου, όταν το καρτέλ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή του. Ολα αυτά, μια ημέρα μετά την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού ρεκόρ στις τιμές του αργού στα 101,32 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Χθες, η τιμή του πετρελαίου έφτασε μέχρι τα 100,33 δολάρια. Στη συνέχεια, υποχώρησε παραμένοντας, πάντως, πολύ κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων, μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν δραστική αύξηση κατά 4,2 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Ηταν η έκτη συναπτή εβδομαδιαία αύξηση, η οποία μάλιστα υπερέβη και πάλι τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφωνόταν το βράδυ στα 97,82 δολάρια, μετά το ρεκόρ των 99,22 όπου είχε φθάσει προχθές. Εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης υποχωρούσε στα 99,37 δολάρια.

Τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις πιέσεις προς το δολάριο, το οποίο διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 1,4838 έναντι του ευρώ, ενώ ώθησαν και πάλι τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα. Χρυσός και πλατίνα κατέγραψαν νέα ιστορικά ρεκόρ, ο πρώτος φθάνοντας τα 952,40 δολάρια η ουγγιά στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη τα 2.182 στο Λονδίνο. Η τιμή του χαλκού έφθασε τα 8.445 δολάρια ο τόνος, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2006.

H ραγδαία άνοδος στις τιμές καυσίμων και τροφίμων επηρεάζει τον πληθωρισμό. Κάτι που, τουλάχιστον για την Ευρώπη, θεωρείται ότι θα καθυστερήσει τυχόν απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Στοιχεία για τη Γαλλία κατέδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,2% τον Ιανουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, έναντι του 2,8% του Δεκεμβρίου. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 4,2%, σε σχέση με πέρυσι. Εκείνες της ενέργειας κατά 12,3%.