Συνέδριο ΚΕΠΠ - 21 Οκτωβρίου: «Ελλάδα: Επενδυτικές Στρατηγικές στο Νέο Επενδυτικό και Ενεργειακό Περιβάλλον»

Συνέδριο ΚΕΠΠ - 21 Οκτωβρίου: «Ελλάδα: Επενδυτικές Στρατηγικές στο Νέο  Επενδυτικό και Ενεργειακό Περιβάλλον»
energia.gr
Δευ, 11 Οκτωβρίου 2021 - 14:51

Σημαντικές προσωπικότητες από την πανεπιστημιακή και την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας θα εκθέσουν τις απόψεις τους προσπαθώντας να φωτίσουν το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες και να  συμβάλουν  στη χάραξη εθνικής στρατηγικής, ενταγμένης στις στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην οποία ανήκουμε - και στο πλαίσιο διεξαγωγής της συζήτησης, σε διεθνές επίπεδο, των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα καθώς και των Γενικών Γραμματέων  του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνου Αραβώση και κας Αλεξάνδρας Σδούκου θα συμβάλει στη διαμόρφωση  αξιόπιστου πλαισίου αναφοράς σχετικά με τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΠ και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών & Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου θα απευθύνει χαιρετισμό επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημασία των ενεργειακών εξελίξεων για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας.

Αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου

Έχει εκτιμηθεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά περίπου ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση φαινομένων όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες. Οι επιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Αντίθετα, χωρίς άμεση και αποτελεσματική δράση, μπορεί να διογκωθούν ανεξέλεγκτα.

Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού το 2015 έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα και τη συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της αύξησης στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτούνται  τεράστιες επενδύσεις, ύψους σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις πάνω από 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Οι πολιτικές πρέπει να περιλαμβάνουν κίνητρα για καθαρές πηγές ενέργειας, αποκλιμάκωση της στήριξης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, αυστηρούς περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς και παρεμβάσεις στην τιμολόγηση του άνθρακα – μέσω της φορολογίας ή των αγορών. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εντάσσεται η υιοθέτηση το 2019 από την ΕΕ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συνολικού κόστους 1 τρις ευρώ, με στόχο τη μετατροπή της Ένωσης σε κλιματικά ουδέτερη ζώνη χωρών το 2050.

Ερωτήματα που θα θιγούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο συνέδριο περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Με ποιο τρόπο και με τι ρυθμό θα επιδιώξουμε την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας στο σύστημα?
  • Πως θα επιλύσουμε το σοβαρό θέμα της αποθήκευσης? Πόσο ρεαλιστικό είναι να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνολογίες σε εμπορικό επίπεδο μέσα σε 10 χρόνια, όπως στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή? 
  • Πόσο συγκυριακή είναι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση με την εκτόξευση των τιμών σε πρωτόγνωρα επίπεδα? Πως θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε πέρα από τις επιδοτήσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία χωρίς αποσταθεροποιητικές αναταράξεις;

Στην Α’ Συνεδρία  θα αναλυθούν γεωπολιτικές παράμετροι των ανακατατάξεων του ενεργειακού χάρτη στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Διευθυντής του think tank CER του Λονδίνου κ. Charles Grant και ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις του περιορισμού της σημασίας του πετρελαίου, της διατήρησης του ενδιαφέροντος για το φυσικό αέριο και των προοπτικών για τις ΑΠΕ στις οικονομίες της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Στην Β’ Συνεδρία θα συζητηθούν από τους καθηγητές κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα,  Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, και κ. Διονύση Χιόνη καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eren Hellas κ. Κοσμά Φέσσα θέματα προσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου των  οικονομιών  στα νέα ενεργειακά δεδομένα και στις προοπτικές που διαγράφονται με έμφαση στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάγκη περισσότερο εξωστρεφών προσανατολισμών.

Τέλος, στην Γ’ Συνεδρία θα τεθούν θέματα που αφορούν την εθνική ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα οι δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας σε πρότυπο κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τις ΑΠΕ, την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τη Βιολογική Γεωργία. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η ΓΓ ΕΟΠΥ του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο – Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η κα Ελένη Κουνιάκη, Head of Market Analysis της ΔΕΗ και ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν ο Προέδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ, Κωστής Σταμπολής (Α’ Συνεδρία),  ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης (Β’ Συνεδρία)  και ο καθηγητής κ. Κίμων Χατζημπίρος, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΠ (Γ’ Συνεδρία).

Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχουν στηρίξει οικονομικά  σημαντικοί οργανισμοί όπως ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος και το Ίδρυμα Ευγενίδου.