Το πετρέλαιο παρέτεινε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μειώνοντας πιθανώς τους κινδύνους προσφοράς, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης αυξάνονται. 

Το Brent βρέθηκε κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι μετά την πτώση 2,5% τη Δευτέρα, ενώ το West Texas Intermediate (WTI), ήταν κοντά στα 74 δολάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσει η Χαμάς με την πρόταση που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης των 10 μηνών στη Μέση Ανατολή.

Η επιδεινούμενη οικονομική δυσπραγία της Κίνας διατηρεί την αγορά υποτονική. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας και μείωση της ζήτησης πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.

«Οι παρατεινόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας ήταν ο βασικός μοχλός που επιβαρύνει το κλίμα», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Τώρα η πιθανότητα για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς έχει παράσχει μόνο περαιτέρω πτωτική πίεση».

Το πετρέλαιο έχει εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, καθώς η άνοδος από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν αντισταθμιστεί από τις προοπτικές στην Κίνα. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σχεδιάζει να αποκαταστήσει το επόμενο τρίμηνο την παραγωγή, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν.

Οι επιλογές σηματοδοτούν ότι η αγορά αναμένει τώρα χαμηλότερο κίνδυνο εκτίναξης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Οι διακυμάνσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης Brent επέστρεψαν στη συνήθη μεροληψία τους προς τις πωλήσεις - οι οποίες επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές - για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες.