Οι Υψηλές Τιμές του Αργού θα Θωρακίσουν το Ιράν από τον Αντίκτυπο Νέων Κυρώσεων

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα βοηθήσουν το Ιράν να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις του επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας Νταβούντ Ντανές – Τζαφάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. Ήδη Βρετανία και Γαλλία έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής τρίτου γύρου κυρώσεων εναντίον του Ιράν – το οποίο η Δύση κατηγορεί πως σχεδιάζει την κατασκευή όπλων ατομικής ενέργειας – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.
Energia.gr
Τρι, 26 Φεβρουαρίου 2008 - 23:59

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα βοηθήσουν το Ιράν να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις του επιβληθούν από τα Ηνωμένα Έθνη λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας Νταβούντ Ντανές – Τζαφάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.
Ήδη Βρετανία και Γαλλία έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής τρίτου γύρου κυρώσεων εναντίον του Ιράν – το οποίο η Δύση κατηγορεί πως σχεδιάζει την κατασκευή όπλων ατομικής ενέργειας – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

«Οι νέες κυρώσεις δεν θα πλήξουν την ιρανική οικονομία... Οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα βοηθήσουν το Ιράν να τις αντισταθμίσει» φέρεται να δήλωσε ο Ντανές – Τζαφάρι.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι στόχος της είναι να αποκτήσει τέλεια γνώση της πυρηνικής τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να παράγει καύσιμα για το δίκτυο σταθμών πυρηνικής ενέργειας που σχεδιάζει να δημιουργήσει και να προωθήσει έτσι αποκλειστικά για εξαγωγές τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Παρόλα αυτά, δεν έχει καταφέρει να πείσει τις δυνάμεις της Δύσης για τους ειρηνικούς της σκοπούς.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε το περασμένο Σάββατο πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορούν να ψηφίζουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας του για 100 χρόνια, χωρίς να αποτρέψουν το Ιράν από το να συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Αν και η τιμή του πετρελαίου έκλεισε τη Δευτέρα πάνω από τα 99 δολάρια το βαρέλι (99,23 δολ./βαρέλι), ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών σχέσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, National Iranian Oil Company, Αλί Χατίμπι, ανέφερε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, εκτιμώντας ότι η προσφορά αργού στις αγορές είναι επαρκής.