Συνεδριάζει σήμερα στην Μόσχα το Εποπτικό Συμβούλιο της Διεθνούς Εταιρείας του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρουπόλεως. Οι συμμετέχουσες στο έργο εταιρείες θα συσκεφθούν για να συναποφασίσουν για την υλοποίηση του αγωγού και να δρομολογήσουν τις επόμενες ενέργειες. Ειδική αναφορά θα γίνη στην χρηματοδότηση των εργασιών και στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.

Συνεδριάζει σήμερα στην Μόσχα το Εποπτικό Συμβούλιο της Διεθνούς Εταιρείας του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρουπόλεως.

Οι συμμετέχουσες στο έργο εταιρείες θα συσκεφθούν για να συναποφασίσουν για την υλοποίηση του αγωγού και να δρομολογήσουν τις επόμενες ενέργειες. Ειδική αναφορά θα γίνη στην χρηματοδότηση των εργασιών και στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.

Σημειώνεται πως η Ρωσική Transneft και οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες ΟΑΟ Gazpromneft, ελέγχουν το 51% της εταιρείας του αγωγού. Η ελληνική εταιρεία ΕΛΠΕ και η εταιρεία Θράκη (κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, του ομίλου Κοπελούζου και του ομίλου Λάτση) κατέχουν από κοινού το 23,5% της Διεθνούς Εταιρείας. Η δε ανεξάρτητη Βουλγαρική επιχείρησις Burgas-Alexandroupolis AG ελέγχει το 24,5% της νέας εταιρείας.

Εξ άλλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα συσκεφθεί στην Αθήνα μια μικτή ομάδα εργασίας Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων για να συζητήσουν εκτενώς την διμερή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και ιδιαιτέρως για το σχέδιο του αγωγού South Stream.

Υπενθυμίζεται πως για την κατασκευή του νέου αγωγού South Stream είχε προηγηθεί συμφωνία τον Ιούνιο ανάμεσα στην ρωσική Gazprom και στην ιταλική Eni. Τον ίδιο μήνα ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Βλ. Πούτιν και ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής συμφώνησαν ο αγωγός να διέρχεται από την χώρα μας και υποθαλάσσια να καταλήγη στην Ιταλία.