Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δύο μεγαλύτερες ασιατικές οικονομίες, η Κίνα και η Ινδία, για να αποτρέψουν την επιδείνωση της ενεργειακή κρίσης. H Κίνα προσπαθεί να καταπραΰνει τις ανησυχίες για την εκτόξευση των τιμών, καθώς οι μεγάλοι κόμβοι της εξόρυξης άνθρακα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές βροχοπτώσεις και θανατηφόρα ατυχήματα, προβλήματα που εμποδίζουν την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην ενέργεια

Στην Ινδία ορισμένοι ηγέτες, προειδοποιούν πως βασικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Νέου Δελχί, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με «ενεργειακή κρίση», καθώς αυξάνεται το κόστος του ηλεκτρικού, παρόλο που η κεντρική κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα έχει αρκετές προμήθειες άνθρακα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η ζήτηση για ενέργεια διεθνώς έχει εκτιναχτεί μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας, χωρίς η προσφορά να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Στην Κίνα, οι ελλείψεις στην ενέργεια είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων: από την κατασκευαστική έκρηξη μετά την πανδημία έως στην εθνική πίεση να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου που έχουν αναγκάσει εκατοντάδες ορυχεία να κλείσουν ή να περιορίσουν κατά πολύ την παραγωγή τους.

Οι περιορισμοί στον άνθρακα από βασικούς τροφοδότες όπως η Αυστραλία και οι ανησυχίες για τον καιρό επιδείνωσαν το ζήτημα. Την εβδομάδα που πέρασε το ζήτημα αυτό έγινε οξύτερο λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων στις επαρχίες Σάνζι και Σαανξί, δύο από τους κυριότερους κόμβους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό της παραγωγής άνθρακα της χώρας.

Στα 234 δολ. ο μετρικός τόνος στην αγορά της Κίνας

Η τιμή του θερμικού άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται. Η τιμή στην προθεσμιακή αγορά εμπορευμάτων του Τσεντσού εκτινάχτηκε την προηγούμενη Τρίτη κατά 11% στο νέο ρεκόρ των 1.508 γιουάν (234 δολ.) ο μετρικός τόνος. Είχε προηγηθεί η κατά 8% άνοδος τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε πως η κρίση στην τροφοδοσία άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα θα συνεχιστεί και τον χειμώνα», αναφέρει έρευνα των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας Citi, προσθέτοντας πως το πρόβλημα θα «ενισχύσει τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού και τις πιέσεις στην ανάπτυξη της κινεζικής και παγκόσμιας οικονομίας τον επερχόμενο χειμώνα, ωθώντας τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα».

Ο «υπερβολικά ασυνήθιστος» καιρός ανάγκασε 60 ανθρακωρυχεία να κλείσουν στο Σάνζι στις αρχές αυτού του μήνα, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου έκτακτης διαχείρισης. Σχεδόν όλα τους ξανάρχισαν την παραγωγή, τέσσερα όμως παραμένουν κλειστά.

Από την Παρασκευή, όλοι οι χρήστες βιομηχανικής και εμπορικής ενέργειας πρέπει να αγοράζουν ηλεκτρικό στις «προσανατολισμένες στην αγορά» τιμές. Το Πεκίνο έχει ήδη διαμηνύσει πως θα επιτραπεί να αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας έως και 20% από τα σημερινά επίπεδα βάσης ή τις αντιπροσωπευτικές τιμές που η κυβέρνηση καθορίζει. Προηγουμένως το όριο ήταν 10%.

Ανησυχούν οι Ινδοί

Στην Ινδία, οι ηγέτες των κρατιδίων προειδοποιούν την κεντρική κυβέρνηση για τον κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη στον άνθρακα.

Ο επικεφαλής του κρατιδίου του Δελχί Αρβόντ Κεγριβάλ δήλωσε πως η πρωτεύουσα «ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση», προσθέτοντας πως έστειλε πρόσφατα στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι επιστολή με την οποία τον προειδοποιεί για ελλείψεις στην ενέργεια.

Ο επικεφαλής του κρατιδίου στο νότο Άντρα Πραντές, Τζαγκάν Μοχάν Ρέντι, προειδοποίησε επίσης πρόσφατα τον Μόντι πως η κατάσταση είναι «ανησυχητική».

Τα αποθέματα άνθρακα στα εργοστάσια ενέργειας της Ινδίας έχουν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα. Τα 61 από τα 135 εργοστάσια που παράγουν ενέργεια με άνθρακα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έχουν αποθέματα δύο ή και λιγότερο ημερών, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Κεντρική Αρχή Ηλεκτρισμού της Ινδίας. Τα αποθέματα σε 16 από αυτά βρίσκονται στο μηδέν, προσθέτει η έκθεση.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ωστόσο επιμένει πως διαθέτει αρκετά αποθέματα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")