Καθώς στελέχη της JPMorgan Chase & Co., της Citigroup Inc., της Deutsche Bank AG και άλλων δανειστών προετοιμάζονται για την πιο σημαντική σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα εδώ και έξι χρόνια, οι εταιρείες τους συνεχίζουν να παρέχουν σχεδόν τόσα χρήματα για ορυκτά καύσιμα όσο και για πράσινα έργα. Οι επιστήμονες κατέστησαν σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει

για να αποτραπεί μια κλιματική καταστροφή. Ωστόσο, μόνο φέτος, οι τράπεζες έχουν διαθέσει ομόλογα και δάνεια 459 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ταυτόχρονα, διέθεσαν πράσινα ομόλογα και δάνεια αξίας 463 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις προμήθειες λίγο πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένες.

Από τη Συμφωνία του Παρισιού στα τέλη του 2015, οι τράπεζες διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ενεργοποίηση της υπερθέρμανσης που κρύβεται πίσω από ολοένα και πιο θανατηφόρες καταιγίδες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κλάδος δημιούργησε τέλη άνω των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διευκόλυνση διάθεσης σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότηση εργων ορυκτών καυσίμων. Όλα αυτά τα χρήματα ουσιαστικά βοήθησαν στην τροφοδότηση των εκπομπών άνθρακα που, με τον τρέχοντα ρυθμό, οι μέσες θερμοκρασίες θα ανέβουν πολύ πάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι για την αποφυγή μη αναστρέψιμων ζημιών.