Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ΕΕ Aπέτυχε να Eκτιμήσει Σωστά τον Ρόλο του Φ. Αερίου στην Ενεργειακή Μετάβαση  

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ΕΕ Aπέτυχε να Eκτιμήσει Σωστά τον Ρόλο του Φ. Αερίου στην Ενεργειακή Μετάβαση
energia.gr
Τετ, 3 Νοεμβρίου 2021 - 12:53

Νέο άλμα πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαμορφώθηκε στα 198,32 ευρώ/MWh (από 134 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο) και το τελευταίο διήμερο κινείται πάλι πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, προϊδεάζοντας για διατήρηση αφενός της πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

 

αφετέρου της αμφισβήτησης του «οδικού χάρτη» της πράσινης μετάβασης που έχει χαράξει η Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg -την περασμένη εβδομάδα- υποστήριξε ότι οι πολιτικοί της E.E. απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για «αναταράξεις» που οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο έχει τεθεί στο περιθώριο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., παρά τον κρίσιμο ρόλο του ως καύσιμο-γέφυρα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει ακόμα στο ενεργειακό μίγμα πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να μη δίνεται η δέουσα σημασία στην ενίσχυση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Κανείς δεν θέλει να θίξει αυτό το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Θέτοντας στο επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποτίμησαν πλήρως τις πιθανές παρενέργειες μίας ενεργειακής κρίσης. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω [σ.σ.: στην ενεργειακή μετάβαση] χωρίς οι πολιτικοί να πουν στην κοινή γνώμη ότι θα κοστίσει τρισεκατομμύρια», είπε και κατέληξε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της "πράσινης" μετάβασης, αλλά για να ζήσει κανείς τη μετάβαση θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνει από το κρύο».

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη βουτιά 26% της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το ρωσικό αέριο άρχισε να ρέει από τη Γερμανία προς την Πολωνία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας την αντίστροφη από την καθιερωμένη κατεύθυνση.