Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποιήσεως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταθέτοντας το οριστικό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων για το 2028 έναντι του 2025

Μόλις πριν από έναν μήνα, στο βήμα της 76ης Συνελέυσεως του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει περιχαρής ότι η χώρα μας προσπαθεί να επισπεύσει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποιήσεως και ίσως το ολοκληρώσει το 2025, αρχής γενομένης από το 2023.

Την περασμένη Δευτέρα (1/11), όμως, στην σύντομη τοποθέτηση του στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Γλασκώβη, στο COP26, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτου. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023». Συνεπώς δεν πρόκειται να απαλλαγούμε έως το 2025 από το συγκεκριμένο καύσιμο, όπως είχε αναφέρει επανειλημμένως πριν και μετά τις εκλογές. Επίσης επανέλαβε ότι η Ελλάς μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. «Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μία νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την διεθνή κοινότητα ότι η χώρα σκοπεύει να απαγορεύσει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της μέχρι το 2030, ενώ θα ενισχυθούν προγράμματα που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των ελληνικών βουνών. Τέλος, δήλωσε ότι η Ελλάς πρόκειται α είναι πρωτοπόρος και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030.