Την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκόβη

Παρουσιάζοντας τις πράσινες δράσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της φιλόδοξης εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας για το κλίμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το ΥΠΟΙΚ:

* Εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πράσινου ομολόγου. Όπως ανέφερε, «πέρα από σχήματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση μέσω πράσινων ή βιώσιμων ομολόγων τα προσεχή χρόνια. Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

* Επιταχύνει την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης κλιματικών παραμέτρων στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων.

* Προωθεί την Κλιματική Οικονομία, σχεδιάζοντας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια συνεκτική Στρατηγική Βιώσιμης Οικονομίας, βασισμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς της.

Στη συνάντηση μετείχαν περίπου 20 υπουργοί Οικονομικών-μέλη της Συμμαχίας και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) Φρανκ Έλντερσον.

Οι υπουργοί Οικονομικών που έλαβαν μέρος στη συνάντηση συμφώνησαν να εντείνουν τις δράσεις τους, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι οικονομίες τους με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")