Εντείνεται το Συγκρουσιακό «Κλίμα» στην Ελλάκτωρ - Πόλεμος Ανακοινώσεων και στο Βάθος... η Αύξηση Κόστους Κατασκευών

Εντείνεται το Συγκρουσιακό «Κλίμα» στην Ελλάκτωρ - Πόλεμος Ανακοινώσεων και στο Βάθος... η Αύξηση Κόστους Κατασκευών
της Τέτης Ηγουμενίδη
Σαβ, 6 Νοεμβρίου 2021 - 12:43

Τον αδιέξοδο διάλογο μέσω ανακοινώσεων συνεχίζουν οι βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις υποδομές, εν μέσω μιας τεράστιας αύξησης του κόστους των κατασκευών που έχει «κτυπήσει» όλα τα σε εξέλιξη έργα, όπως και τους προϋπολογισμούς όσων έρχονται

Η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, εκλεγμένη από τη γενική συνέλευση των μετόχων έπειτα από πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh, με μια εφ’ όλης της ύλης ανακοίνωσή της χθες επιχείρησε να απαντήσει συνολικά στα όσα ισχυρίζεται η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη (που μέσω των εταιρειών Greenhill και Kiloman ελέγχουν περίπου το 30% της Ελλάκτωρ, περίπου όσο και η ολλανδική εταιρεία άμεσα).

Βασική επωδός των εφοπλιστών είναι ότι ο όμιλος εμφανίζει μεγάλες ζημιές, δεν διεκδικεί τα έργα όπως οφείλει, με αποτέλεσμα να μένει εκτός από τα σημαντικότερα που προκηρύχθηκαν, δίνοντας έτσι περισσότερο χώρο στους ανταγωνιστές.

Συχνά καταφέρονται και εναντίον της διοίκησης, ενώ κατηγορούν τους Ολλανδούς για συμμαχία με πρώην βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ (και επικεφαλής της για μεγάλο χρονικό διάστημα), για συμφωνία στο παρασκήνιο, προκειμένου αυτός να αποκτήσει μια εκ των θυγατρικών του ομίλου. Υπαινίσσονται δε ότι οι Ολλανδοί σκοπεύουν να διαλύσουν την Ελλάκτωρ: «Οι πρακτικές διάλυσης εταιρειών που έχουν ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» ανέφεραν σε μια τελευταία ανακοίνωσή τους.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ χθες μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «ανυπόστατες φήμες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα όσα έχουν κυκλοφορήσει για νέα αύξηση κεφαλαίου.

Για το θέμα αυτό κάνει και μια αναφορά που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνεννόησης με τους εφοπλιστές. Υπενθυμίζει ότι με την από 22.06.2021 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης οι έκτακτες αυξήσεις κεφαλαίου δύνανται να υλοποιηθούν απευθείας από το Διοικητικό Συμβούλιο και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, συναίνεσης ή διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε μέτοχο, κατά συνέπεια ούτε με τους μετόχους Greenhill και Kiloman». 

Κατά τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, το κεφάλαιο κίνησης επαρκεί για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ομίλου για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα απόρριψης αιτήματος χρηματοδότησης από τραπεζικό οργανισμό σε ολόκληρο τον όμιλο: «Οι επιχειρηματικοί τομείς του ομίλου διατηρούν άριστη συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, παραμένοντας σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους. Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και θυγατρικών, εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και ανελλιπώς κατά κεφάλαιο και τόκους».

Και σε άλλο σημείο: «Οι κ.κ. Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης και Α. Εξάρχου έχουν επιλέξει μία επιθετική στρατηγική και έναν ασυνάρτητο τακτικισμό μέσω δημοσιευμάτων, καταγγελιών και ένδικων βοηθημάτων για να ικανοποιήσουν ατομικά συμφέροντα και πληγωμένους εγωισμούς, αδιαφορώντας πλήρως για το εταιρικό συμφέρον και τον αντίκτυπο των ενεργειών τους στους εργαζομένους και τους μετόχους του ομίλου».   

Τριετές σχέδιο του ομίλου

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο η προετοιμασία ενδελεχούς επιχειρηματικού σχεδίου για τα επόμενα τρία έτη.

Από την ανακοίνωση της διοίκησης δεν λείπουν και οι ευθείες κατηγορίες εναντίον της άλλης πλευράς. Όπως σημειώνει, «θα παραμείνει εκτός του συγκρουσιακού πλαισίου έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές και φορείς ότι θα κρίνουν και θα αναζητήσουν ευθύνες βάσει ουσιαστικών στοιχείων και πράξεων και όχι βάσει φημών και δηλώσεων, ώστε να αποκαλυφθεί το πλέγμα αδιαφάνειας και οι πραγματικοί στόχοι της Greenhill και των στενών συνεργατών της».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")