Η κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το 2012, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Gazprom.

Η κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το 2012, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Gazprom.

Το ύψους 10 δισ. ευρώ έργο της ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας και της ιταλικής ΕΝΙ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στην Ευρώπη.

Η συμφωνία με την οποία η Σερβία απέκτησε πρόσβαση στον αγωγό South Stream, επιτρέποντας, εν είδει ανταλλάγματος, στην Gazprom να πάρει τον έλεγχο της σερβικής NIS, θεωρήθηκε ευρέως ότι είχε πολιτικά κίνητρα, ότι ήταν δηλαδή ένας τρόπος για τη Σερβία να ευχαριστήσει τη Ρωσία για την υποστήριξή της στο θέμα του Κοσόβου.

Ρωσία και Σερβία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό, δήλωσε σε δημοσιογράφους, στο Βελιγράδι, ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Προβλέπουμε τρεις μήνες για τη σύσταση της εταιρείας και άλλους 18 μήνες για τη μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study)», δήλωσε ο κ. Κουπριγιάνοφ. «Εκτιμούμε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το αργότερο 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης», πρόσθεσε.

 Ο κ. Κουπριγιάνοφ ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες που συμμετέχουν στον αγωγό (οι οποίες είναι, μέχρι στιγμής, η Ρωσία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Σερβία, με πιθανούς εταίρους τη Βοσνία και την Ελλάδα) ώστε να είναι ολοκληρωμένη η μελέτη σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με στέλεχος της Gazprom, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013.

«Η συμφωνία αυτή είναι προς όφελος της Ρωσίας και της Σερβίας και θέτει τα θεμέλια για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανήσυχη για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, προωθεί έναν ανταγωνιστικό αγωγό, ονόματι Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να βρει αρκετή προσφορά φυσικού αερίου για να δικαιολογήσει το έργο.

(δημοσιεύτηκε στο www.imerisia.gr στις 26/2/2008)