Οικονόμου: Η Ελλάδα στην Πρωτοπορία της Πράσινης Μετάβασης, Παρά τις Παγκόσμιες Κρίσεις και Προκλήσεις – Οι Κυβερνητικές Μεταρρυθμίσεις και Δράσεις

Οικονόμου: Η Ελλάδα στην Πρωτοπορία της Πράσινης Μετάβασης, Παρά τις Παγκόσμιες Κρίσεις και Προκλήσεις – Οι Κυβερνητικές Μεταρρυθμίσεις και Δράσεις
energia.gr
Δευ, 8 Νοεμβρίου 2021 - 18:03

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις και προκλήσεις, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη χώρα μας, τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις και δρομολογεί προοδευτικές δράσεις για την πράσινη μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να μην υστερήσει στον παγκόσμιο παραγωγικό μετασχηματισμό και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ζωής.

 

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις, «ανάμεσα στα άλλα:

 

-Προωθούμε συγκροτημένο σχέδιο για γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

 

-Προχωράμε σε ρυθμίσεις που λειαίνουν το έδαφος για περισσότερες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και  σταδιακή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

 

-Ξεκίνησε από τη Χάλκη -με την παρουσία του Πρωθυπουργού- η πρωτοβουλία GR – eco islands για τη γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές, ώστε να γίνουν πλέον θελκτικές σε επενδυτές και τουρίστες.

-Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες -όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση- που  καθιστούν τη χώρα μας κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας  προς την Ευρώπη, ενισχύοντας αφάνταστα το γεωστρατηγικό μας ρόλο.

-Προωθούμε -όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο  Υπουργικό Συμβούλιο- τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, όπως:

 

 

Πρώτον, ο κλιματικός νόμος, που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα.

Δεύτερον, το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

 

 

Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής Αρχής υδρογονανθράκων».

 

 

Τέταρτο σημείο, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας για την περίοδο 2021-2025, το οποίο πρόκειται, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, για ένα πολυεπίπεδο, συνεκτικό πρόγραμμα που οδηγεί -θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα- την Ελλάδα σε ισχυρή ανάπτυξη με καθαρή και φθηνή ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ζωής  για όλους, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.