JP Morgan: Βλέπει Είσοδο της ΔΕΗ στον Βασικό Δείκτη της MSCI – Συναλλακτικό «Boom» Αναμένουν οι Αναλυτές

JP Morgan: Βλέπει Είσοδο της ΔΕΗ στον Βασικό Δείκτη της MSCI – Συναλλακτικό «Boom» Αναμένουν οι Αναλυτές
της Ελευθερίας Κούρταλη
Τετ, 10 Νοεμβρίου 2021 - 15:20

Την προσθήκη της μετοχής της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της MSCI των Αναδυόμενων Αγορών και, συνεπώς, και στον MSCI Standard Greece, βλέπει η JP Morgan, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία και αυξάνει τον αριθμό των διαπραγματεύσιμων μετοχών της ελληνικής εισηγμένης καθώς και της κεφαλαιοποίησή της

Αυτή είναι μία εξέλιξη που άλλωστε αναμένει ευρέως και η αγορά, με εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως η πιθανή είσοδος νέων ελληνικών μετοχών από την MSCΙ αναμένεται να φέρει συναλλακτική άνθηση στο Χ.Α

Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών αύριο Πέμπτη 11 Νοεμβρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, στις 30 Νοεμβρίου. 

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η αμερικάνικη τράπεζα, sτις 4 Νοεμβρίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με διάθεση 150 εκατ. νέων μετοχών προς 9 Ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας θα αυξηθεί από 232 εκατ. μετοχές σε 382 εκατ. μετοχές. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν στις 16 Νοεμβρίου.

Η ΔΕΗ είναι μέρος του δείκτη MSCI Small Cap των Αναδυόμενων Αγορών καθώς και του  FTSE Αναδυόμενων Αγορών. 

Σε ότι αφορά την MSCI, όπως τονίζει ή JP Morgan, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ αναμένεται να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή κατά περισσότερο από 50%, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει έλεγχο του μεγέθους της επιχειρήσεις ( size segment ) λαμβάνοντας υπόψη την ΑΜΚ. Το μέγεθος της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ είναι επί του παρόντος πάνω από το όριο που απαιτείται για συμπερίληψή της στον MSCI Greece Index (το όριο είναι στα 2,95 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση) και ως εκ τούτου η MSCI είναι πιθανό να προσθέσει την ελληνική εταιρεία στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Σε ότι αφορά την FTSE, δεδομένου του μεγέθους της προσφοράς (offering size), ο FTS είναι πιθανό να προσαρμόσει την αύξηση των μετοχών της σε βάση adhoc (για το συγκεκριμένο γεγονός) στον δείκτη FTSE Αναδυόμενων Αγορών, όπως εκτιμά η JP Morgan.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως το βάρος της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα κινηθεί στο 0,03% και στον FTSE Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθεί κατά 0,01%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογη πρόβλεψη για προσθήκη της ΔΕΗ στον MSCI Greece Standard και MSCI Αναδυόμενων Αγορών έχει κάνει και η Société Générale. Όπως είχε εκτιμήσει, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Για τη ΔΕΗ ανέφερε ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των κλάδων στους οποίους ανήκουν στον δείκτη (segment).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζες, οι πιθανές εισροές για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια.

Σήμερα οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI είναι πέντε, οι ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Η MSCΙ, με την αύξηση των ελληνικών μετοχών που συμμετέχουν στους βασικούς της δείκτες, μπορεί συνεπώς να αποτελέσει τον νέο καταλύτη για το Χ.Α φέρνοντας "φρέσκιες" εισροές κεφαλαίων, τις οποίες και χρειάζεται ο τζίρος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI αύριο αναμένεται να οδηγήσει σε προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ-Εθνική- Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στις ήδη πέντε που συμμετέχουν στο βασικό δείκτη, προϊδεάζοντας για συναλλακτικό boom κατά τη συνεδρίαση της 30/11 οπότε και θα γίνει το rebalancing.

(από capital.gr)