Με «φόντο» την παραμονή των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε χθες τα επιπλέον μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, και τα οποία περιλαμβάνουν υπερδιπλασιασμό της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης για τον τρέχοντα μήνα και τον Δεκέμβριο, και αναστολή των τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές κατά την ίδια περίοδο

Το δίχτυ προστασίας έναντι της ενεργειακής κρίσης διευρύνεται και στις επιχειρήσεις με την αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ έως και τον Μάιο του 2022, με κύκλους της βιομηχανίας να κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα πρέπει όμως να ακολουθηθεί και από άλλα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αξιολογεί την εξέλιξη του κόστους ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Το μήνυμα είναι σαφές: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη».

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου περιλαμβάνουν:

* Την αύξηση από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα του ύψους της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh. Εκτιμάται ότι με την ενισχυμένη επιδότηση θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από το άλμα της χονδρεμπορικής τιμής εντός του Νοεμβρίου, καθώς υπολογίζεται ότι με μέση χονδρεμπορική τιμή 209,05 ευρώ/MWh, το κόστος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 44-45 ευρώ.

* Την αύξηση σε 45 ευρώ τον μήνα (από 24 ευρώ προηγουμένως) του ύψους της επιδότησης για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), στο πλαίσιο της αυξημένης μέριμνας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

* Την αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος, όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει ήδη οριζόντια έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και φέρεται να εξετάζει μέτρα ενίσχυσης και για τους πρώτους μήνες του 2022, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σήματα από τις προθεσμιακές αγορές που δεν δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών πριν από τον Απρίλιο.

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων

Όσον αφορά τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια, ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε την αναστολή για πέντε μήνες (Νοέμβριος 2021-Μάρτιος 2022) της πληρωμής των ΥΚΩ για τις βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης και τις λοιπές χρήσεις μέσης τάσης (σουπερμάρκετ κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στο πεντάμηνο για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Θετικά υποδέχθηκε το μέτρο της αναστολής των ΥΚΩ η ενεργοβόρος βιομηχανία, με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) Αντώνη Κοντολέοντα να δηλώνει προς τη «Ν» ότι «είναι ένα πρώτο υποστηρικτικό βήμα. Όμως, είναι βέβαιο ότι για να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει η κοινή γνώμη να είναι σύμμαχος. Γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μέσο κόστος του μίγματος παραγωγής θα αντανακλάται στα τιμολόγια λιανικής μέσω υποχρεωτικής διάθεσης διμερών συμβολαίων από τους παραγωγούς, να πριμοδοτηθούν τα πράσινα διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες (PPA) και να εξασφαλιστεί μίγμα προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές για τη βιομηχανία».

Από τους ρύπους τα επιπλέον ποσά

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η «προίκα» του ΤΕΜ αυτή τη στιγμή είναι 470 εκατ. ευρώ και θα αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ, στα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περαιτέρω μείωση του ποσοστού των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 που θα κατέληγαν στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο ήταν 30% σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου και η οποία θα τροποποιηθεί ώστε να αποτυπώνει την ανακατανομή των εσόδων, δηλαδή την αύξηση του ποσοστού που λαμβάνει το ΤΕΜ από τα έσοδα των ρύπων (από 47,86%) και τη μείωση του ποσοστού του ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ που υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους (χωρίς να υπολογίζεται το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ) επιτρέπει τέτοιες κινήσεις χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα του Λογαριασμού.

Κάμψη στη μέση τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 201,72 ευρώ/MWh, μειωμένη μεν κατά 5,2% σε σχέση με χθες, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά δε. Μάλιστα, η τιμή αυτή καταγράφεται με πολύ υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα (46,60% έναντι 30,25% του φυσικού αερίου) και ισχυρούς ανέμους, με το αξίωμα ότι η είσοδος των ΑΠΕ ρίχνει τις τιμές να μην επιβεβαιώνεται στην παρούσα φάση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")