Στα 254 ευρώ/MWh αυξήθηκε σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, υπό το βάρος του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά. Ράλι που τροφοδοτήθηκε από τους φόβους για περαιτέρω όξυνση της ενεργειακής κρίσης, μετά το γερμανικό «μπλόκο» στην πιστοποίηση του Nord Stream 2

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των τιμών του φυσικού αερίου πάνω από τα επίπεδα των 90 ευρώ/MWh στο διεθνές hub της Ολλανδίας (με ημερήσια άνοδο άνω του 12%) λειτούργησε ως καταλύτης για άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να διατηρεί για ακόμα μια ημέρα τα «σκήπτρα» της ακριβότερης αγοράς, καθώς μετά τη χθεσινή ανάπαυλα (όπου οι ΑΠΕ είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής), το φυσικό αέριο ανέκτησε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, με ποσοστό 42,79%, έναντι 24,3% των ΑΠΕ, 16% των εισαγωγών, 6,55% της υδροηλεκτρικής παραγωγής και 6,39% του λιγνίτη.

Η μέση τιμή για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 217,85 ευρώ/MWh και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., ενώ από την αρχή του έτους η μέση χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει πλέον τα 100 ευρώ (99,82 ευρώ/MWh) και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ιταλία.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η αιολική παραγωγή είναι φθηνή

Στο «φόντο» αυτό, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ανέδειξε τα οφέλη της αιολικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν ακόμα πιο επαχθείς για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την περίοδο αυτή τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φορές φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη. Οι κ.κ. Παναγιώτης Λαδακάκος και Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΛΕΤΑΕΝ, αντίστοιχα, τόνισαν επίσης ότι η αιολική ενέργεια -όπως και όλες οι ΑΠΕ- δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Το κόστος παραγωγής του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό για όλη τη ζωή τους και είναι γνωστό εκ των προτέρων. Ακόμη, υποστήριξαν ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση οφείλεται στην εξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και μπορεί να επαναληφθεί όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται. Οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν «βιώσιμη» απάντηση στο πρόβλημα αυτό, διότι «παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό» και στο πλαίσιο αυτό η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να επιταχυνθεί, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Τέσσερις προτάσεις

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΛΕΤΑΕΝ κατέθεσε τέσσερις προτάσεις:

1. Ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών

2. Ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο κόστος των Προμηθευτών και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος. Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, με τον τρόπο αυτό, το όφελος από τις φθηνές ΑΠΕ θα περνούσε αυτόματα στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά χωρίς να χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι ΑΠΕ θα απαλλάσσονταν από τον ρυθμιστικό κίνδυνο των χαμηλών πόρων του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, που πλέον δεν θα εξαρτιόνταν από κρατικές αποφάσεις αλλά από την ίδια την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται πρόταση για τη μεταπήδηση του ΕΤΜΕΑΡ στις ανταγωνιστικές χρεώσεις (από τις ρυθμιζόμενες που βρίσκεται τώρα), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του ΕΛΑΠΕ, με την ενεργοβόρο βιομηχανία να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

3. Ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ, ώστε κάθε προτεινόμενο έργο να λαμβάνει οριστική απάντηση, θετική ή αρνητική, σε εύλογο χρόνο, που κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι ρυθμίσεις στο «ενεργειακό νομοσχέδιο» που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

4. Ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της ενεργούς διαχείρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")