Η νέα απογείωσις στις τιμές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θερμάνσεως και των καυσίμων δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων. Eάν συνεχιστεί η ανοδική κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου, η νέα επιδότηση θα εξανεμιστεί πριν ακόμα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς και θα χρειαστεί νέα κρατική παρέμβασις. Και εν μέρει

 

δικαιώνεται το energia.gr που πριν από λίγες εβδομάδες έκανε λόγο για € 2.0 - € 2.5 δισεκ. Που θα χρειασθούν για ενεργειακές επιδοτήσεις μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν την περασμένη Πέμπτη (18/11) στο υψηλότερο επίπεδο ενός μηνός καθώς οι καθυστερήσεις στο νέο αγωγό από την Ρωσία πυροδοτούν φόβους για έλλειψη εφοδιασμού κατά την έναρξη του χειμώνος. Την ίδια ώρα το φυσικό αέριο κατέγραψε άλμα 6%, φθάνοντας πλέον στα 99,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αυξανόμενο κόστος ώθησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγγίζοντας το 4,2%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αυξήσεως από τον Νοέμβριο του 2011. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου spot στην Ασία αυξάνονται επίσης εν μέσω ελλείψεως πλοίων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα καύσιμα που είναι δυνητικά διαθέσιμα για την Ευρώπη.

Για τους Έλληνες καταναλωτές η κατάστασις φαίνεται ότι επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς όχι μόνο δεν εμφανίζονται σημάδια αποκλιμακώσεως των τιμών χονδρικής, αλλά αυτές ανεβαίνουν διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό η χονδρική τιμή του ρεύματος στην χώρα μας πρόκειται να διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη  μια ανάσα από τα 277 ευρώ η μεγαβατώρα, από 254,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν, το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ. Η Ελλάς αναδεικνύεται πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην ακρίβεια του ρεύματος

«Eάν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Mάλιστα χαρακτήρισε προτεραιότητα για την κυβέρνηση τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίσις.

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό από την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου

Οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται με βάση τα κόστη του φυσικού αερίου ένα μήνα πριν, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να αναμένεται νέο ανατιμητικό κύμα. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτυπωθούν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, οδηγώντας εκ νέου προς τα πάνω την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Με δεδομένο το ότι  οι τιμολογήσεις στην ελληνική αγορά γίνονται με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μετρήσουν νέα επιβάρυνση. Με την σειρά τους αυτοί θα αναγκαστούν να την μετακυλήσουν στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στα ύψη, όμως διαμορφώνονται και οι τιμές στο πετρέλαιο θερμάνσεως. Η διεθνής άνοδος στις τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτοξεύσει φέτος τις τιμές σε όλη την χώρα μεσοσταθμικώς στα 1,161 ευρώ το λίτρο από 0,854 τον Ιανουάριο και 0,794 στα μέσα του Νοεμβρίου του 2020. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξεως του 36% και 46% αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα αφού οι καταναλωτές πληρώνουν  ακριβά κατά 23% την απλή αμόλυβδη συγκριτικώς προς τις αρχές του έτους, με την μέση πανελλαδική τιμή να έχει φθάσει τα 1,768 ευρώ ανά λίτρο ενώ τον Ιανουάριο ήταν 1,437 ευρώ.

Παρά την μικρή κάμψη των τιμών του αργού πετρελαίου την εβδομάδα που πέρασε, με την ποικιλία Brent να έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από τα $80 το βαρέλι, οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών είναι ότι τα θεμελιώδη της αγοράς δείχνουν ότι η συνολική εικόνα θα παραμείνει ανοδική μέχρι το τέλος του έτους. Άρα, θα συνεχισθεί η μετακύλιση του κόστους από τα διυλιστήρια στον καταναλωτή με το λίτρο της αμόλυβδης να οδεύει ολοταχώς προς τα 2,0 ευρώ το λίτρο μέχρι τις αρχές του νέου έτους.