Η Ουκρανία έχει καταβάλει το τίμημα για το φυσικό αέριο που προμηθεύτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, επισήμανε χθες ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο, αποκρούοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία έχει καταβάλει το τίμημα για το φυσικό αέριο που προμηθεύτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, επισήμανε χθες ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο, αποκρούοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Κρεμλίνου. «Έχουμε εξοφλήσει τα χρέη από τα τέλη του 2007», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις με τη Ρωσία για το θέμα αυτό».

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του Γιούσενκο στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία, παρά τις υποσχέσεις της να διευθετήσει το χρέος της έως τα μέσα Φεβρουαρίου, εξακολουθεί να οφείλει μεγάλα ποσά για φυσικό αέριο το οποίο της είχε χορηγηθεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο Κίεβο, το βράδυ της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, του συνέστησε να επισπεύσει την αποπληρωμή του χρέους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να κλείσουν οι στρόφιγγες της Gazprom προς την Ουκρανία.